Kaip išsirinkti patrauklų būstą. Kas lemia būsto likvidumą?
Kaip išsirinkti patrauklų būstą

Kaip išsirinkti patrauklų būstą. Kas lemia būsto likvidumą?

Nekilnojamo turto įsigijimas – viena svarbiausių investicijų žmogaus gyvenime. Nesvarbu, tai pirmasis studentiškas būstas, kotedžas, namas, kuriame gyvensite kartu su šeima, atostogų sodyba ar nuomai skirtas butas.

Kiekvieną kartą prieš priimdami svarbų sprendimą dėl būsto įsigijimo, tinkamai įvertinkite ne vien savo lūkesčius, bet ir tai, ar perkamas nekilnojamas turtas atitiks kokybės ir likvidumo kriterijus.

Nekilnojamo turto pirkimo ir pardavimo sandorius gali padėti atlikti profesionalus NT brokeris. Jis ne tik pakonsultuos įvairiais techniniais klausimais, tačiau ir padės nuspręsti, kokį būstą jums apsimoka įsigyti.

Dažnai tikimasi, kad naujieji namai išsiskirs savo patogia vieta, aplinka, bus gražiai, praktiškai įrengti. Tačiau, pasak nekilnojamo turto brokerių, klientai dažnai pamiršta vieną svarbiausių būsto aspektų – jo likvidumą. Likvidumo sąvoka apibrėžiama nekilnojamo turto vertė dabar ir ateityje – ar galėsite jį lengvai parduoti ir išnuomoti. 

Būsto likvidumui didelę įtaką turi vieta, kurioje jis pastatytas – mieste ar regione. Tendencijos rodo, kad visame pasaulyje miestai transformuojasi – plečiasi, juose vystomi nekilnojamo turto projektai, kuriamos naujos darbo vietos. Natūralu, kad stebint pasaulinę urbanizaciją, kai žmonės vis sparčiau keliasi į miestus, būsto vertė miestuose pastebimai išaugusi. 

Mokslininkai teigia, kad tikėtina, jog po dešimtmečio miestuose gyvens daugiau nei du trečiadaliai žmonijos. Todėl mieste įsigijamas nekilnojamas turtas bus paklausus ir ateityje. Ta pati tendencija vyrauja ir Lietuvoje, pastebimas regionų nykimas, dėl kurio palaipsniui nuvertėja būsto vertė regioniniuose miestuose. Didžiausią likvidumą Lietuvoje būstas turi irgi didžiausiuose miestuose, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Miesto rajonas, kuriame pastatytas namas ar daugiabutis, taip pat svarbus. Paprastai centriniuose rajonuose būsto vertė visuomet bus aukštesnė, todėl planuodami ateityje būstą parduoti ar nuomoti – pirmiausia peržvelkite centrinėse miesto teritorijose parduodamą nekilnojamą turtą. 

Kitas aspektas – tinkamas poreikių įsivertinimas ir išvystyta infrastruktūra. Nekilnojamo turto brokeriai pastebi, kad dažnai netinkamai išsakomi lūkesčiai vėliau padaro nuostolių. Pavyzdžiui, kai šeima įsigija būstą atokesnėje vietovėje, kurioje nėra darželio ar mokyklos. Po kelerių metų vaikai pradeda lankyti mokyklą ir tėvams tenka kasdien vaikus vežioti, eikvoti laiko kaštus ir finansinius išteklius. Arba, kai aktyvi, mėgstanti gamtą, kelis augintinius turinti pora pasirenka gyventi rajone, kuriame nėra jokios žalumos, parko – vėliau tikėtinos papildomos išlaidos. Būstas su išvystyta infrastruktūra visuomet bus likvidesnis, todėl prieš perkant nekilnojamą turtą būtina susipažinti su miesto ir rajono infrastruktūros planais. 

Dar vienas ypač svarbus būsto likvidumo kriterijus – vaizdas pro langus ir išplanavimas. Projektuotojų tinkamai suplanuotas būstas bus paklausus ir po kelių dešimčių metų, nes pirkėjai panorėję galės lengvai keisti išplanavimą, susiprojektuoti papildomas ar išplėsti esamas erdves.

Pažymėtina, kad patrauklesni universalaus klasikinio interjero butai, neturintys itin pretenzingų, sunkiai pakeičiamų dizaino elementų. Šiuo metu šalies rinkoje paklausūs dviejų kambarių butai, kuriuos pamėgo studentai ir jaunos poros, tuo tarpu šeimos renkasi trijų ar daugiau kambarių butus, kotedžus, namus.

Išsirinkti patrauklų ir likvidų nekilnojamą turtą, tinkamai įsivertinti savo galimybes ir poreikius, pirkti arba parduoti būstą jums padės Darjuš Urbanovič, nekilnojamo turto brokeris Vilniuje. Turite klausimų? Pakalbam jau dabar!

Profesionalus NT brokeris Vilniuje

Užduokite klausimus Urban Estate NT brokeriui Darjuš Urbanovič

Email: darjus@urbanestate.lt

Tel: +370 626 59 124

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI