Kokį būstą pasirinkti: naujos ar senos statybos?
Kokį būstą pasirinkti: naujos ar senos statybos?

Kokį būstą pasirinkti: naujos ar senos statybos?

„Nuosavas būstas yra žmogaus finansinės ir emocinės gerovės kertinis principas“, – tikina žinoma amerikiečių ekspertė Suze Orman. Todėl, priėmus sprendimą investuoti sukauptus pinigus, imti banko paskolą ir įsigyti nuosavą būstą, tenka atsakingai nuspręsti, koks nekilnojamas turtas užtikrintų jūsų ir jūsų šeimos gerovę.

Savarankiškai ar kartu su nekilnojamo turto brokeriu, ieškodami buto, namo, kotedžo, susidursite su neišvengiamu klausimu – pirkti naujos ar senos statybos būstą. Patariama atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius aspektus. 

Įsigijant butą ar namą vienas aktualiausių kriterijų yra jo kaina. Naujos statybos būstas paprastai yra ženkliai brangesnis nei senos statybos būstas. Tačiau kaina priklauso ir nuo pastato likvidumo bei vietos mieste. Pavyzdžiui, nusprendę įsigyti nedidelį senos statybos butą pačiame miesto centre ar senamiestyje, sumokėsite tiek pat, kiek už naujos statybos butą atokesniame miegamąjame rajone. Būsto kaina centrinėje miesto dalyje yra gerokai aukštesnė, naujos statybos butas čia gali kainuoti ir dvigubai daugiau nei naujas butas miesto pakraštyje. 

Kita vertus, būsto įsigijimas dažnai tėra pati proceso pradžia, naująją gyvenamąją vietą dar reikia įsirengti ir susitvarkyti. Naujos statybos butai ir namai statistiškai dažniausiai perkami su daline apdaila, todėl būsto savininkas turi galimybę visą erdvę įsirengti pagal savo poreikius, pageidaudamas gali pasikeisti išplanavimą.

Tuo tarpu senos statybos būstai atitenka su bagažu – jie jau yra įrengti, gali prireikti kapitalinio ar kosmetinio remonto. Norint pakeisti seno namo išplanavimą, kartais to padaryti bus neįmanoma dėl suplanuotų laikančių pastato konstrukcijų – išgriovus vieną sieną gali nukentėti visas pastatas. 

Ypatingai svarbus aspektas yra buto ar namo išlaikymo kaštai. Šiandien statomi nauji pastatai privalo atitikti A+ energinio naudingumo klasę, o nuo 2021 m. numatoma, kad nauji pastatai turės pasiekti A++ klasę. Pastatai tampa vis ilgaamžiškesni, tvaresni, juose diegiami savaime atsinaujinantys energijos šaltiniai.

Aukšta energinio naudingumo klasė leidžia apskaičiuoti, kad pastato šildymui reikės mažiau energijos, bus mažesnės elektros sąnaudos bei kitos komunalinės išlaidos. Tai ypatingai svarbu norint įsigyti kokybišką, ateityje likvidų ir minimalių išlaikymo kaštų reikalaujantį būstą. 

Senos statybos namuose dažniausiai yra pakankamai senos šildymo, vėdinimo ir kitos inžinerinės sistemos, todėl sulauksite didesnių sąskaitų už komunalines paslaugas. Pirkdami nekilnojamą turtą, ankstesniojo savininko prašykite praėjusių mėnesių komunalinių sąskaitų tam, kad vėliau nesulauktumėte staigmenų. Taip pat nepamirškite pasidomėti, ar nėra numatyta pastato renovacija, kurios išlaidos bus įskaičiuotos į artimiausias sąskaitas.

Verta turėti omenyje, kad nors dauguma žmonių teikia pirmenybę naujos statybos būstui, tai nebūtinai tinkamiausias pasirinkimas jums. Kartais mažas senos statybos butas gali išsiskirti ne tik puikia vieta, tačiau ir šilumos, garso izoliacija bei nedideliais išlaikymo kaštais.

Nepamirškite atkreipti dėmesį ir į rajono infrastruktūrą – naujuose rajonuose gali nebūti mokyklos ar darželio, tekti papildomai mokėti už automobilių stovėjimo aikštelę. 

Tuo tarpu naujo būsto statytojas ne visuomet bus patikimas, jis gali paslėpti statybos broką ar laiku nepriduoti namo statybos inspekcijai. Apsidrausti nuo panašių situacijų rekomenduojame atidžiai skaitant dokumentus, pastato techninius planus, fiksuojant neatitikimus arba tiesiog kreipiantis į profesionalų nekilnojamo turto brokerį. 

Įvertinti nekilnojamo turto įsigijimo ar pardavimo galimybes ir poreikius, taip pat visais kitais iškilusiais klausimais, kokį būstą įsigyti, kaip gauti būsto paskolą ar susitvarkyti reikiamus dokumentus jums padės NT brokeris Darjuš Urbanovič. Turite klausimų? Pakalbam jau dabar!

Kodėl svarbu pasirinkti patikimą NT brokerį?

Užduokite klausimus Urban Estate NT brokeriui Darjuš Urbanovič

Email: darjus@urbanestate.lt

Tel: +370 626 59 124

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI