You are currently viewing NT brokeris: svarbiausi žingsniai perkant būstą
NT brokeris: svarbiausi žingsniai perkant būstą

NT brokeris: svarbiausi žingsniai perkant būstą

NT brokeris: svarbiausi žingsniai perkant būstą

Sprendimas pirkti būstą – svarbus žingsnis, todėl svarbu savo pasirinkimą apmąstyti ir nuodugniai įvertinti savo galimybes, poreikius, bei kylančią riziką. Štai keletas klausimų, į kuriuos turite sau atsakyti, prieš imdamiesi konkrečių veiksmų.

Koks jūsų tikslas?

Akivaizdu, kad pasirinkimą lems  būsto paskirtis – perkate sau ar nuomai, o gal ketinate perparduoti? Gyvensite vienas ar su šeima?

Sau perkamas būstas įgyja emocinės vertės – jis turi patikti, būti mielas, atitikti jūsų asmenybę, tenkinti jūsų ar jūsų šeimos poreikius. O investicinis būstas pasirenkamas pagal pelningumą/likvidumą, ir jis nebūtinai turi būti jūsų skonio.

Čia reikia atsiriboti nuo emocijų – galbūt jums tas pastatas/gatvė/rajonas net nepatiks, tačiau dėl objektyvių priežasčių yra itin populiarus tarp tam tikros grupės žmonių, kuriems tą būstą bus lengva išnuomoti ar parduoti. 

Jei jūsų investicija trumpalaikė, turite žinoti būsto rinkos situaciją dabar ir artimiausias ateities prognozes. Jei investuojate su mintimi atgauti pinigus vėliau ar uždirbti per ilgesnį laikotarpį, panagrinėkite ateities prognozes, tendencijas, pasikonsultuokite su NT ekspertais. Patyręs nekilnojamojo turto brokeris patars, į ką atkreipti dėmesį vertinant ilgalaikę būsto perspektyvą.

Beje, renkantis būstą investicijai, svarbu turėti omenyje keletą veiksnių, kurie visuomet sunkina buto pardavimą/nuomą. Keletas priežasčių, dėl kurių butai mažiau populiarūs ir vertingi, yra šios: didelis plotas, pirmas/paskutinis aukštas, cokolinis aukštas, greitkelių, pramoninių zonų ar kalėjimų kaimynystė.

Nesižavėkite ir išskirtinio, ekstravagantiško dizaino butais, įrengtais pagal itin kūrybingo kliento specialius užsakymus – tokie būstai ne visuomet praktiški ir tinka ne kiekvieno skoniui. Tuo tarpu būstai, kuriuos lengviausia išnuomoti ar parduoti yra galbūt ne itin įdomūs, tačiau praktiški – standartinio išplanavimo, funkcionalios apdailos, neutralaus interjero dekoro, vidutinio dydžio. 

Jei būste ketinate gyventi, jūsų pasirinkimą lems jūsų poreikiai. Koks jūsų gyvenimo būdas? Ar svarbu būti nuošalioje, ramioje vietoje, greta gamtos, o gal kaip tik trokštate miesto šurmulio, greitai pasiekiamų pramogų?

Šiuo atveju būsto vieta – esminis faktorius. Pagalvokite, kaip keisis jūsų prioritetai laikui bėgant. Ar turėsite vaikų? Jei taip, svarbu gyventi vietoje su gerai išvystyta infrastruktūra ir šeimai reikalingomis paslaugomis – darželiais, mokyklomis, poliklinika, žaliosiomis erdvėmis, parduotuvėmis.

Šeimai svarbus ir susisiekimas viešuoju transportu – galbūt jūs vairuojate, tačiau paaugę jūsų vaikai dar nevairuos, gyvenant nuošaliose vietovėse, kyla pavojus būti atskirtiems nuo draugų, pramogų, užklasinės veiklos.

Kokios jūsų finansinės galimybės?

Labai svarbu savo galimybes vertinti realistiškai ir ne tik dabar, bet ir ateityje, ypač jei imate paskolą. Ar jūsų (ar jūsų partnerio, jei perkate būstą drauge) pajamos stabilios? Ar planuojate keisti darbą, veiklos sritį? Kokios jūsų atlyginimo augimo perspektyvos?  Gal rizikuojate kažkuriuo laikotarpiu likti be pajamų? Ar turite/ketinate turėti vaikų (tuomet išlaidos ženkliai išaugs, ypač ilguoju laikotarpiu)?

Jei ketinate skolintis iš banko, turėkite galvoje:

  • šiuo metu visi šalies bankai būsto kreditą suteikia ne ilgesniam nei 30 metų laikotarpiui.
  • norėdami gauti būsto paskolą, turite būti jau sukaupę bent 15% įsigyjamo būsto vertės ar kainos pradinės įmokos.
  • bendra paskolų įmokų, kurias mokate įvairioms kredito įstaigoms, suma neturėtų būti didesnę nei 40% visų jūsų gaunamų grynųjų mėnesinių pajamų.
  • bankų interneto puslapiuose galite rasti būsto kredito skaičiuokles, ir sužinoti, kokią įmoką per mėnesį bankui turėtumėte mokėti, jei pasiskolintumėte tam tikrą sumą.

Kokie jūsų prioritetai?

Jei jūsų biudžetas (o gal ir rinkos pasiūla) neleidžia įsigyto tobulo svajonių būsto, teks susitaikyti su kompromisais – jei negalite turėti visko, nuspręskite, kokie jūsų prioritetai. Kas jums svarbiausia, renkantis būstą (vieta, plotas ir pan.), o kokius aspektus galite ignoruoti (atstumas iki parduotuvių, gydymo įstaigų ir pan.)?

Kokio tipo būstą rinksitės?

Būstas gali būti tebestatomas arba jau pastatytas. Pirkti pastatytą būstą palyginti saugu – galite jį apžiūrėti ir įvertinti jo būklę „gyvai“. Galima net pasamdyti techninius statybos ekspertus, kurie atliktų pastato vertinimą, taip pat paieškoti aktualios informacijos apie pardavėją/statytoją. Taip pat labai svarbu – įsitikinti, kad būstas neareštuotas, nėra skolų ir t.t.

Jei vis dėlto renkatės dar nepastatytą būstą, pasidomėkite statytojo reputacija, patirtimi. Ir žinoma pasirūpinkite savo finansiniu saugumu – turite gauti banko garantiją, draudimo laidavimo raštą. Visada yra rizikos, kad dėl kokių nors priežasčių statybos projektas bus nebaigtas ir ne tik neturėsite, kur gyventi, bet ir patirsite finansinių nuostolių.

Kokia būsto išliekamoji vertė?

Perkant būstą ilgesniam laikui, tiek ketinant gyventi patiems, tiek investiciniais tikslais, svarbu atsižvelgti į išliekamąją vertę. Šiuo klausimu jums vertingos informacijos suteiks profesionalus NT brokeris. Patyręs specialistas gali pasidalinti vertingomis įžvalgomis ir atkreipti jūsų dėmesį į svarbius veiksnius. 

Vienas iš klausimų, kurį turite apsvarstyti, yra kaip būstas atrodys po 10, 15 ar 25 metų? Šiuo atveju svarbi statybos kokybė, apdaila. Vienokia situacija, jei tereikia kosmetinio remonto, ir visai kitokie rūpesčiai ir išlaidos laukia, jei tenka būstą remontuoti ir viską atnaujinti iš esmės. Pasidomėkite, kas projektavo ir statė būstą, paieškokite atsiliepimų apie kitus to paties statytojo įvykdytus projektus.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į aplinką. Kokie bus kaimynai, ar tai – nuolatiniai gyventojai, kurie įsikūrę ilgam, ar kaimynų kaita didelė, nes aplink daug būstą besinuomojančių žmonių? Kaip planuojama vystyti aplink esančias teritorijas – ar jos bus atnaujinamos, užstatomos tankiau, ar bus griaunami aplink esantys statiniai. O gal planuojama statyti naujų infrastruktūros objektų?

Šis klausimas itin aktualus jei aplink yra daug senų nenaudojamų pastatų arba tuščių, apleistų sklypų. Tai gali smukdyti ar kelti būsto vertę, jei jį parduosite ar nuomosite, bei įtakoti jūsų gyvenimo kokybę, jei būste gyvensite patys.

Turbūt neginčytinas faktas yra tai, jog saugiausia įsigyti nekilnojamąjį turtą miesto centre. NT ekspertai sutaria, kad toks turtas lieka vertingas net ir „sunkiais“ laikais.

Preliminari NT pirkimo-pardavimo sutartis

Apsisprendus pirkti būstą, ateina laikas pasirašyti preliminarią būsto pirkimo – pardavimo sutartį.

Būtina įtraukti į sutartį:

  • Nuostatas, dėl kurių sutarsite su pardavėju, tarkime, sutarties nutraukimo sąlygos, baldų/buitinės technikos nuotraukos, kuriuos gausite su būstu, kokia bus būsto apdaila ir pan.
  • Jei būstas tebestatomas, privalo būti nurodyti statybų terminai. 
  • Terminas iki kada vėliausiai bus sudaryta pagrindinė pirkimo-pardavimo sutartis patvirtinta notaro. 
  • Turi būti apibrėžtas turto baigtumas ir turto perdavimo procedūra.
  • Taip pat turi būti nurodyta kas apmoka notaro paslaugas.
  • Turi būti aprašyta atsakomybė už sąlygų nesilaikymą.
  • Registro centro NT išrašas privalo būti pridedamas prie sutarties.

Profesionalus NT brokeris Vilniuje

NT brokeris: svarbiausi žingsniai perkant būstą

Užduokite klausimus Urban Estate NT brokeriui Darjuš Urbanovič

Email: darjus@urbanestate.lt

Tel: +370 626 59 124

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI