You are currently viewing Būsto kredito sutartis: į ką atkreipti dėmesį?
NT brokeris Darjuš Urbanovič

Būsto kredito sutartis: į ką atkreipti dėmesį?

  • Post author:
  • Post category:NT naujienos

Būsto kredito sutartis

Imti būsto paskolą – rimtas sprendimas, neabejotinai turėsiantis įtakos jūsų bei jūsų šeimos finansinei būklei. Štai kodėl svarbu pasirašant būsto kredito sutartį neskubėti ir įdėmiai išnagrinėti sąlygas. Nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič pataria, į ką atkreipti dėmesį prieš priimant galutinį sprendimą.

Palyginkite keleto banko siūlomas sąlygas

Gali būti, kad visų bankų pasiūlymai atrodo labai panašūs – ar tikrai yra skirtumas, kurį rinktis? Pasak NT brokerio D. Urbanovič, vis dėlto verta atidžiai išsinagrinėti įvairių bankų siūlomas sutartis. Jos nesiskirs iš esmės, tik detalėmis, tačiau galite pamatyti, kad vienas ar kitas bankas turi kiek lankstesnį požiūrį arba siūlo jums palankesnes sąlygas. Dažnai sutarčių šablonų galima rasti bankų interneto svetainėse, na, o konkrečiai jums siūlomas sąlygas sužinosite, kai pateiksite būsto paskolos paraišką. Jei dvejojate, būtinai pasitarkite su savo nekilnojamo turto brokeriu, galite pasikonsultuoti ir su teisininkais, banko specialistais.

Perskaitykite visus punktus

Nepakanka žinoti bendrų sutarties sąlygų. Atidžiai perskaitykite visą dokumentą, smulkiu šriftu surašytus papunkčius, įsitikinkite, kad suprantate visas sąlygas, prievoles ir savo atsakomybę. Kredito sutartis – finansiškai įpareigojantis dokumentas, turintis teisinę galią. Būtų labai apmaudu, jei kiltų nesklandumų todėl, kad neperskaitėte kelių eilučių ar nesupratote, kokia atsakomybė jums tenka.

Tas pats pasakytina apie apribojimus. Pavyzdžiui, be banko pritarimo neturėsite teisės savo būsto išnuomoti arba parduoti. Apskritai daugumą veiksmų, susijusių su už paskolą įsigytu būstu, teks derinti su paskolą jums davusiu banku. Sutarties sąlygas taip pat galėsite keisti tik bankui leidus.

Jei kokie nors sutarties reikalavimai jums nepriimtini arba kurie nors punktai neaiškūs, pirmiausia pasitarkite su specialistu – galbūt sutartį galima koreguoti?

Įsitikinkite, kad sąlygos jums palankios

Būsto paskola paprastai imama ilgam laikotarpiui. Per tą laiką jūsų gyvenimo aplinkybės gali pasikeisti – įsitikinkite, kad sutarties sąlygos pakankamai lanksčios ir leis jums prisitaikyti. Kas bus, jei neteksite darbo, dėl kokių nors priežasčių, pvz., rimtų sveikatos problemų, patirsite nenumatytų didelių išlaidų? Ar bus galimybė atidėti kredito įmokų mokėjimą? Ar dėl to augs palūkanos, bus skaičiuojami delspinigiai? Kaip nemokumas paveiks jūsų kredito istoriją? Visus gyvenimo scenarijus sunku numatyti, todėl geriau iš karto pasirūpinti, kad sutarties sąlygos būtų jums kuo palankesnės.

Atidžiai rinkitės palūkanų rūšį

Palūkanos gali būti fiksuotos arba kintamosios. Kintamosios palūkanos keičiamos periodiškai, pvz kas puse metų, tuo tarpu fiksuotosios išlieka tokios pat per visą paskolos laikotarpį. Pastarąsias rinktis gali atrodyti saugiau, nes visada žinosite, kiek reikia mokėti kas mėnesį. Kita vertus, kintamosios palūkanos kartais gali leisti išlošti, jei kai kuriais periodais jos bus mažesnės, nei kitais. Kurią rūšį geriau rinktis, priklauso nuo jūsų pajamų (dabartinių ir prognozuojamų), šeimyninių aplinkybių, asmeninių ir karjeros planų.

Jei nesate tikri, kokios palūkanos jums tinkamesnės, pasitarkite su ekspertais. Jus gali pakonsultuoti jūsų bankas, taip – pat – nekilnojamo turto brokeris. Atminkite, kad būsto paskola imama ilgam laikui, taigi reikia įvertinti ne tik šiandienines aplinkybes, bet ir kaip jūsų gyvenimas bei poreikiai gali keistis ateityje. Atkreipkite dėmesį, ką sutartis sako apie palūkanų rūšies keitimo sąlygas – ar numatoma tokia galimybė, ar bus taikomi mokesčiai.

Pasidomėkite išankstinio kredito grąžinimo sąlygomis

Paprastai sutartyje numatoma galimybė paskolą grąžinti greičiau, nei per nustatytą laikotarpį. Pasidomėkite, už anksčiau grąžinamą kreditą jums bus taikomas koks nors mokestis, jei taip, kaip jis skaičiuojamas. Galbūt jau žinote, kad netrukus jūsų finansinė padėtis keisis, tarkime, parduosite ar paveldėsite turto? Jei taip, tikriausiai galėsite šias pajamas panaudoti kreditui padengti – paminėkite tai banko specialistui. Paaiškinkite, kad norėtumėte įtraukti į sutartį galimybę padengti kreditą per trumpesnį laikotarpį nemokant papildomo mokesčio.

Profesionalus NT brokeris Vilniuje

Būsto kredito sutartis. Į ką atkreipti dėmesį?

Klauskite profesionalaus NT brokerio! Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič

Tel. nr.: +37062659124

El. paštas: darjus@urbanestate.lt


APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI