You are currently viewing NT brokeris: buto pardavimas. Ką verta žinoti?
NT brokeris: buto pardavimas. Ką verta žinoti?

NT brokeris: buto pardavimas. Ką verta žinoti?

NT brokeris: buto pardavimas. Ką verta žinoti?

Jei norite butą parduoti sklandžiai ir už jums palankią kainą, pirmiausia reikia atlikti namų darbus – pasirūpinti visais reikiamais dokumentais ir paruošti butą apžiūrai ir pardavimui. Visais šiais klausimais jums padės NT brokeris – geras specialistas užtikrins, kad procesas vyks lengvai ir be nesklandumų. Buto pardavimas. Ką verta žinoti? Kaip parduoti butą?

Patikimas NT brokeris pasidalins vertinga informacija ir pasirūpins smulkmenomis, kurios jums galbūt praslystu pro akis, taigi, jei butą parduodate pirmą kartą, verta pasitelkti į pagalbą profesionalų NT brokerį. Tiesa, yra nemažai dalykų, kuriais galite pasirūpinti savarankiškai. Štai į ką reikia atkreipti dėmesį.

Dokumentai

Pasirūpinkite visais reikiamais leidimais, įgaliojimais ir išrašais. Kartais gali nutikti ir taip, kad buto parduoti negalėsite, jei, tarkime, to neleidžia bankas, kuriam įkeistas jūsų butas. Taip pat, jei dėl kokių nors priežasčių reikia turėti teismo leidimą arba nėra atlikti būtini kadastriniai matavimai, patvirtinantys, jog jūsų butas visiškai įrengtas ir pan. Patyręs NT brokeris padės jums susigaudyti teisinių reikalavimų vingrybėse.

Rinkos kaina

Supranatama, kad savo nuosavybės niekas nenori nuvertinti, tačiau, jei mėginsite parduoti butą per brangiai, gali nepavykti to padaryti – rinką išmanantys pirkėjai tokiu pasiūlymu tikrai nesusidomės. Išanalizuokite padėtį rinkoje, pasidomėkite, už kiek parduodami panašūs butai jūsų kaimynystėje ir nustatykite realią kainą (www.ntsandoriai.lt). Jei buto pardavimas užtrunka, nepamirškite stebėti padėties NT rinkoje ir, jei kainos kinta, atitinkamai pakoreguokite ir savąją.

Buto paruošimas

Pirmąjį įspūdį potencialūs pirkėjai susidarys iš nuotraukų, todėl jų kokybė labai svarbi. Verta pasisamdyti profesionalų nekilnojamojo turto brokerį, kuriuo fotografai mokės nufotografuoti jūsų būstą patraukliausiu rakursu ir taip, kad nuotraukos kuo geriau atspindėtų buto išvaizdą. Pastarasis aspektas svarbus – nuotraukos turėtų būti gražios, traukiančios akį, tačiau tikroviškos, nereikėtų jų redaguoti ar iškraipyti vaizdo, nes pamatę, kaip iš tiesų atrodo butas, pirkėjai nusvils ir tikrai jo nepirks.

Aprašymas taip pat turėtų būti sąžiningas – pabrėžkite būsto privalumus, tačiau, jei yra problemų ar nesklandumų, taip pat juos paminėkite, kad išvengtumėte nesusipratimų vėliau. Būstą aprašykite išsamiai – taip sutaupysite savo ir pirkėjų laiko, nes vėliau nereikės atsakinėti į gausybę klausimų ir tikslinti įvairių smulkmenų. Pasistenkite, kad tekstas būtų sklandus, lengvai skaitomas ir jokiu būdu nepalikite gramatikos ar rašybos klaidų.

Informacijos sklaida

Kuo plačiau paskleisite žinią, jog parduodate butą, tuo daugiau potencialių pirkėjų sulauksite.  Visuomet geriau turėti daugiau susidomėjusių žmonių, nei per mažai, todėl savo nuosavybę reklamuokite įvairiais būdais. Tinka NT skelbimų portalai, socialiniai tinklai, taip pat – iš lūpų į lūpas perduodama žinia. Informuokite savo draugus, giminaičius, kolegas. Gali būti, kad jums artimi žmonės taps geriausiu sklaidos kanalu, nes galės asmeniškai garantuoti, jog esate patikimas pardavėjas, o jūsų nuosavybė – išties verta dėmesio. Be to, pirkėjai dažnai labiau pasitiki asmeninėmis rekomendacijomis nei abstrakčia informacija iš interneto. 

Buto aprodymas pirkėjui

Šiuo atveju svarbios smulkmenos – jei pirkėjas jau atvyksta apžiūrėti buto, greičiausiai juo susidomėjo ir jo apsisprendimą nulems detalės. Tos detalės – tai ir jūsų bendravimas, ir bendras įspūdis, kurį palieka pirmoji apžiūra. Svarbu, kaip pasitinkate pirkėją, kaip su juo šnekatės (kalbėkite mandagiai, aiškiai, į klausimus atsakykite be išsisukinėjimų), kokį įspūdį padaro butas – jis turi būti tvarkingas, švarus, maloniai kvepėti. 

Pirkėjo neturėtų trikdyti triukšmas ar jūsų buitis – jo apsilankymo metu nieko negaminkite, neskalbkite ir neužsiimkite kitais kasdieniais darbais, jei turite mažų vaikų ar gyvūnų, pasirūpinkite, kad tuo metu jų namuose nebūtų. 

Suteikite būstui jaukumo – pasirūpinkite maloniu apšvietimu, galite pamerkti gėlių, uždegti kvapnią žvakę. Galite svetainėje ar virtuvėje padėti dubenį su spalvingais vaisiais – pirkėjas turėtų lengvai įsivaizduoti, kaip šaunu ir malonu būtų gyventi tokiame būste.  

Kalbėdamiesi būkite sąžiningi – nepersistenkite girdami butą, nemeluokite, o jei būstas turi kokių nors trūkumų, kurių galima nepastebėti, būtinai apie juos papasakokite.

Preliminarioji pirkimo-pardavimo sutartis

Parduodant bei įsigyjant nekilnojamąjį turtą paprastai sudaromos dvi sutartys: pirmiausia  – preliminarioji, o vėliau – pagrindinė pirkimo-pardavimo sutartis, kurią įformina notaras. Preliminariąja sutartimi pardavėjas patvirtina, kad rimtai ketina turtą perleisti, o pirkėjas – tą turtą įsigyti, taip pat ja patvirtinami pasiekti susitarimai bei įsipareigojimai. 

Sudarius preliminarią sutartį butas dar netampa pirkėjo nuosavybe, tačiau ja sutariama sudaryti kitą, pagrindinę pirkimo-pardavimo sutartį, kurią patvirtins notaras. 

Preliminarioji sutartis būtinai sudaroma raštu, joje privalu išdėstyti pagrindinius abiejų sandorio pusių įsipareigojimus ir sandorio sąlygas. Preliminarioje sutartyje svarbu aptarti notarinės sutarties sudarymo terminus, rankpinigių sumą, atsiskaitymo už įsigyjamą nuosavybę būdą. Taip pat paminėkite, kas apmoka notaro išlaidas, atsakomybę už sutarties nevykdymą ir kitus svarbius aspektus.

Buto pardavimo mokesčiai

Pardavus nekilnojamąjį turtą reikia mokėti Gyventojų pajamų mokestį (GPM), kuris skaičiuojamas nuo jūsų pelno, gauto iš sandorio. Naudinga žinoti, kad GPM taikomos išimtys, ir, jei jums galima pritaikyti tokią išimtį, šio mokesčio mokėti neprivalote. (www.vmi.lt)

Pardavus butą GPM nereikia mokėti, jeigu:

  • Iš sandorio jūs negavote jokio pelno.
  • butas jums priklauso daugiau nei 10 metų.
  • 2 pastaruosius metus bute gyvenote – buvote deklaravę savo gyvenamąją vietą
  • jei šiame būste gyvenamoji vieta buvo deklaruota trumpesnį nei 2 metų laikotarpį, tačiau per 1 metus įsigyjate kitą būstą ir jame deklaruojate savo gyvenamąją vietą. 
  • Taip pat mokestis netaikomas, jeigu remontuodami butą patyrėte daugiau išlaidų negu uždirbote iš pardavimo ir galite tai įrodyti pateikę atitinkamus dokumentus (sąskaitas, kvitus ir pan.).

Svarstote parduoti butą? Siūlau susitikti konsultacijai, kuriuos metus aptarsime Jūsų lūkesčius ir galimybes. 

buto pardavimas
 

NT brokeris: buto pardavimas. Ką verta žinoti? Kaip parduoti butą?

NT brokeris Darjuš Urbanovič  

Tel: +37062659124

El. paštas: darjus@urbanestate.lt

Gudrybės, padėsiančios parduoti NT    <->    Šiuo metu parduodami NT objektai