You are currently viewing Nekilnojamojo turto rinkos sezoniškumas
Nekilnojamojo turto rinkos sezoniškumas

Nekilnojamojo turto rinkos sezoniškumas

Ar nekilnojamojo turto rinkai turi įtakos metų laikai? NT ekspertų teigimu, tikrai taip! Būstams, sklypams bei kitiems NT objektams galioja sezoniškumo tendencijos, kaip ir daugumai NT objektų.

Nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič atskleidžia, kurie metų laikotarpiai palankiausi ir, atvirkščiai, mažiausiai palankūs parduoti nekilnojamąjį turtą.

Turbūt nenuostabu, kad didžiųjų švenčių laikotarpių – per Jonines, Velykas, Mindaugo karūnavimo dieną, Žolinę ir pan. – įvyksta mažai sandorių. Tuomet žmonės pirmiausia nori pasimėgauti ilgaisiais savaitgaliais ir NT pirkimus kuriam laikui pamiršta.

Taip pat pastebėta, kad ilgesnis pasyvumo periodas, NT brokerių pramintas „juoduoju mėnesiu“, būna maždaug nuo gruodžio vidurio iki sausio vidurio, kai žmonės gyvena švenčių laukimu ir pošventiniais reikalais. Na, o kiti sėkmingo ar nesėkmingo pardavimo sezonai šiek tiek skiriasi, nelygu, koks yra jūsų NT objektas.

Butai

Pasak NT brokerio D. Urbanovič, butai sezoniniams svyravimams yra atspariausi – jie paklausūs bet kuriuo metų laiku. Tiesa, susidomėjimas butais šiek tiek sumenksta vasarą – tuo metu taip pat sunkiau išsiderėti pardavėjui palankią kainą. Geriausias laikas butų pardavimui – nuo rugsėjo iki balandžio.

Tuo tarpu butų nuomos rinka sulėtėja vasaros pražioje, kai žmonės atostogauja, taip pat – gruodį bei sausį. Palankiausias metas ieškoti nuomininkų – rugpjūčio mėnuo. Tuomet naujų namų dairosi ir iš atostogų sugrįžtantys jauni darbuotojai, ir studentai, ir darbus keičiantys specialistai. Šiuo metu butų paklausa būna didžiausia, kainos – taip pat.

Namai ir sodybos

Parduodant namą didesnę įtaką nei parduodant butą turi oro sąlygos. Įspūdžiui apie namą įtakos turi aplinka, štai kodėl privačius namus parduoti lengviau šiltuoju metų laiku. Potencialiems pirkėjams namas atrodo patrauklesnis, kai jį supa žydintis sodas, jei kieme jauku, aplink daug žalumos. O jei dar yra lauko baseinas, naujutėlis grilis ar vaikų kampelis sode… Patrauklumo prideda ir natūrali šviesa.

Beje, pavasarį ir vasarą suaktyvėja būsto paieška kurortuose, taigi, jei norite parduoti prie jūros ar ežero esantį butą ar namą, pavasaris ir vasarą tam geras laikas.

Tuo tarpu rudenį ar žiemą, kai oras prastas, lauke šlapia ir pilka, atokus namas apsuptas plikų medžių ar purvino lauko atrodo gerokai nepatraukliau. Blogu oru taip pat sunkiau organizuoti apžiūras, pirkėjai trumpiau užtrunka objekte, būna nekantresni. Jei vis dėlto pardavinėjate namą rudenį ar žiemą, reikėtų pagalvoti, kaip pristatyti jį kuo patraukliau. Pavyzdžiui, galima pasirūpinti jaukiais interjero akcentais – tiks kvapios žvakės, lempelės, židinyje traškančios malkos. Padės viskas, kad suteiks būstui šilumos ir jaukumo.

Kalbant apie sodus bei sodybas, galioja panašios tendencijos – toks turtas daug labiau vilioja pavasarį ir vasarą. Juk dauguma pirkėjų planuoja soduose leisti laiką šiltuoju metų laiku – tuomet ir geriausia reklamuoti tokį objektą ir organizuoti apsilankymus.

Daugiausia sodų ir sodybų pirkimų įvyksta nuo pavasario iki rudens, jei orai šilti, pirkėjai pradeda domėtis tokiu turtu jau kovo pabaigoje – balandžio pradžioje. Tiesa, NT specialistai atkreipia dėmesį, kad vasarą pasitaiko ir daugiau nerimtų pirkėjų – jie apsilanko iš smalsumo, pasidomi, apsižvalgo, bet rimtai neketina pirkti. Šiuo požiūriu žiema gali būti net palankesnis metas – tvirtai apsisprendęs pirkėjas nenorės gaišti laiko ilgoms apžiūroms klampojant per pusnis ar krintant šlapdribai ir greičiau apsispręs sudaryti sandorį.

Išvada – sezonai turi įtakos padavimams, tačiau esmė yra pats NT objektas. Geram nekilnojamo turto objektus pirkėjas visada atsiras.

Profesionalus NT brokeris Vilniuje

Nekilnojamojo turto rinkos sezoniškumas. 

Klauskite profesionalaus NT brokerio! Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič.

Tel. nr.: +37062659124,

El. paštas: darjus@urbanestate.lt


APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI