You are currently viewing NT brokeris: namo pardavimas. Ką verta žinoti? Kaip parduoti namą?
NT brokeris: namo pardavimas

NT brokeris: namo pardavimas. Ką verta žinoti? Kaip parduoti namą?

Namo pardavimas – tai nemažai laiko užimantis procesas, reikalaujantis žinių ir išmanymo. Sklandžiu pardavimu pasirūpinti padės patyręs ir šią sritį gerai išmanantis NT brokeris. Kita vertus, yra ir nemažai dalykų, kuriais galite – ir turėtumėte – pasirūpinti patys. Štai į ką reikėtų atkreipti dėmesį:

Dokumentai 

Jums būtinai reikės turėti tokius dokumentus: asmens tapatybės dokumentą, Registrų centro išrašą apie namą, žemės sklypo planą ir namo kadastrinių matavimų bylą, energetinio naudingumo sertifikatą. 

Galbūt reikės ir kitų dokumentų, tačiau tai jau priklausys nuo individualios situacijos – gali prireikti sutuoktinio leidimo, įgaliojimo parduoti, kreditą suteikusios įstaigos leidimo parduoti, jeigu namas pirktas su paskola, turto padalijimo dokumentų, jeigu esate išsiskyrę ir pan. – šiuo klausimu jums patars jūsų nekilnojamojo turto brokeris.

Tvarkinga aplinka

 Taip, jūs parduodate namą, tačiau jo aplinka ne mažiau svarbi – ji padės padaryti geresnį įspūdį potencialiems pirkėjams. Prieš kviesdami žmones apžiūrėti parduodamą namą, sutvarkykite jo prieigas – į sklypą vedantį kelias turėtų būti švarus, sode ir kieme neturėtų būti šiukšlių, aplūžusių ar nudžiūvusių krūmų ar medžių,  nenaudojamų namų apyvokos daiktų ar lauko baldų. Kuo tvarkingesnis ir harmoningesnis bendras vaizdas, tuo patraukliau atrodys parduodamas objektas.

Patrauklios nuotraukos ir aprašymas

Jei nesate tikri dėl savo įgūdžių, pasamdykite patyrusį NT brokerį. Gražios nuotraukos – pirmasis dalykas, kuris patrauks pirkėjų dėmesį. Tiesa, svarbu, kad jos atitiktų tikrovę – nepatartina persistengti su nuotraukų redagavimu ar geriausių kampų ir perspektyvų paieškomis, nes, jei tikrovė smarkiai skirsis nuo nuotraukose matyto vaizdo, pirkėjas nusivils ir tikrai nepanorės įsigyti jūsų namo. Nuotraukos turėtų būtų gražios, tačiau tikroviškos ir informatyvios – parodyti, kaip objektas atrodo iš tiesų.

Namo aprašymui galioja ta pati taisyklė – ji turi būti aiškus, sklandus ir išsamus, kad liktų kuo mažiau neatsakytų klausimų. Namą reikia pristatyti patraukliai, tačiau nepersistengti jį giriant ir jokiu būdu nemeluoti – net jei yra trūkumų, juos paminėti reikia, antraip gali kilti nesusipratimų vėliau.

Namo paruošimas pirkėjo apsilankymui

Čia svarbios smulkmenos – apšvietimas, malonus kvapas, jaukumo suteikiančios detalės (gražios užuolaidos, zvakės, minkštos pagalvėlės ir kiti skoningi, neįkyrūs interjero puošybos elementai). Švara ir tvarka – būtinos, taip pat patartina pašalinti asmeninius daiktus, vaikų ar naminių gyvūnėlių žaislus, neapkrauti namų nereikalingais rakandais.  

Reali kaina

Nenuvertinkite ir nepervertinkite ir savo parduodamo namo. Suprantama, kad norisi jį parduoti kuo brangiau, tačiau nustatykite realistišką kainą – tai padaryti gali padėti jūsų NT brokeris. Kainą laikui bėgant gali tekti pakoreguoti – stebėkite situaciją rinkoje, pasidomėkite panašių kaimynystėje esančių objektų kainomis, trumpojo ir vidutinio laikotarpio tendencijomis ir būkite pasirengę lanksčiai reaguoti į aplinkybes. 

Derybos

Atsiradus pirkėjui belieka sutarti dėl pirkimo-pardavimo detalių. Šio derybos yra svarbios – tikriausiai pirkėjas norės derėtis dėl kainos, todėl turite įtikinamai argumentuoti, kodėl jūsų nuosavybė verta būtent tokios sumos, ita vertus, būkite dėmesingi ir išklausykite pirkėją – galbūt iš jo išgirsite naudingų įžvalgų. Bendraukite maloniai, antraip, kad ir koks patrauklus būtų jūsų namas, nepagarbiu elgesiu galite atstumti net labai susidomėjusį pirkėją. Derybų metu reikia aptarti ne tik kainą, bet ir kitus pardavimo aspektus – mokėjimo ir išsikraustymo terminus ir sąlygas, sutarkite, kas sumokės notaro mokesčius.

Preliminarioji pirkimo-pardavimo sutartis

Nekilnojamojo turto pirkimo bei pardavimo procese yra sudaromos dvi sutartys – preliminarioji ir, vėliau, pagrindinė notarinė sutartis. Preliminariosios sutartis sudarymas yra rimtų pardavėjo ketinimų turtą perleisti, o pirkėjo – įsigyti turtą įtvirtinimas bei pasiektų susitarimų ir įsipareigojimų įteisinimas. Preliminaria sutartimi turtas dar nėra perleidžiamas, tačiau šia sutartimi sutariama sudaryti kitą, notariškai tvirtinamą pagrindinę pirkimo-pardavimo sutartį. Preliminarioji sutartis turi būti rašytinės formos, joje būtina nurodyti svarbiausius savo įsipareigojimus ir sąlygas: terminus notaro sutarčiai sudaryti, rankpinigių dydį, atsiskaitymo būdą, kas apmoka notaro išlaidas, atsakomybę už sutarties nevykdymą ir t.t. 

Namo pardavimo mokesčiai

Pardavus nekilnojamąjį turtą reikia mokėti Gyventojų pajamų mokestį (GPM), kuris skaičiuojamas nuo jūsų pelno, gauto iš sandorio. Tiesa, GPM taikomos išimtys – jei jums galima pritaikyti tokią išimtį, šio mokesčio mokėti nereikės. 

Pardavus namą nereikia mokėti GPM, jeigu:

  • negavote jokio pelno.
  • namas jums priklauso daugiau nei 10 metų.
  • 2 pastaruosius metus jame gyvenote – buvote deklaravę savo gyvenamąją vietą
  • jei šiame būste gyvenamoji vieta buvo deklaruota trumpesnį nei 2 metų laikotarpį, tačiau gyventojas per 1 metus įsigyja kitą būstą ir jame deklaruoja savo gyvenamąją vietą. 
  • Taip pat mokestis netaikomas, jeigu remontuodami namą turėjote patyrėte daugiau išlaidų negu uždirbote iš pardavimo ir galite tai įrodyti pateikę atitinkamus dokumentus (sąskaitas, kvitus ir pan.).

Svarstote parduoti namą? Siūlau susitikti NT konsultacijai, kuriuos metus aptarsime Jūsų lūkesčius ir galimybes. 

Namo pardavimas

NT brokeris: namo pardavimas. Ką verta žinoti? Kaip parduoti namą?

Asmeninis NT brokeris Darjuš Urbanovič

Tel: +37062659124

El. paštas: darjus@urbanestate.lt

Gudrybės, padėsiančios parduoti NT    <->    Šiuo metu parduodami NT objektai