COVID19 ir NT rinka – ko tikėtis 2021?
NT brokeris Darjuš Urbanovič

COVID19 ir NT rinka – ko tikėtis 2021?

COVID19 ir karantinas supurtė daugumą ekonomikos sričių, ir tiems, kurie domisi nekilnojamuoju turtu, natūraliai kyla klausimas – kokios gi NT rinkos tendencijos? Ar dabar palankus metas įsigyti arba parduoti nekilnojamąjį turtą? Dalinuose savo įžvalgomis.

Pradėti turbūt reikėtų nuo to, kad turėti gyvenamąją vietą yra vienas iš esminių žmogaus poreikių, todėl būstas yra reikalingas bet kokiomis aplinkybėmis ir pandemija – ne išimtis. Įvairių ekspertų grupių, NT agentūrų ir bankų atliktos gyventojų apklausos liudija – žmonių susidomėjimas galimybe įsigyti nekilnojamo turto nemažėja. Žmonės ir toliau noriai perka nuosavą būstą, be to, dauguma Lietuvos gyventojų nesitiki būsto kainų kritimo. Tai patvirtina ir statistika – 2020 metais būstui įsigyti buvo išleista įspūdinga suma – 2,2 milijardai eurų.

Be to, išlieka dar iki pandemijos pastebėtos tendencijos. Didžiausio susidomėjimo sulaukia nekilnojamasis turtas didžiuosiuose miestuose, kurie išlieka traukos centrais, nes siūlo daugiausia darbo, mokymosi ir kultūrinio gyvenimo galimybių. Pirkėjai taip pat domisi tvariu, ekologišku būstu, tokiu, kurio energetinė klasė aukšta, kuris turi išliekamąją vertę. Beje, Lietuva šiuo požiūriu nėra išimtis – panašios tendencijos pastebimos ir kituose Europos didmiesčiuose. 

Tai galima paaiškinti – naują būstą dažnai įsigyja jauni žmonės, kurie optimistiškai vertina ateitį. Jauni pirkėjai taip pat nori apsisaugoti nuo galimų ekonominių sukrėtimų, o investicija į NT yra vienas klasikinių būdų apsaugoti savo lėšas. Protingai pasirinktas būstas išlaiko arba su laiku net „paaugina” savo vertę.

Kokį būstą rinktis, lemia daug veiksnių, tačiau dėl pandemijos pakitęs žmonių gyvenimo būdas skatina atsižvelgti į tokius faktorius kaip buto ar namo tinkamumas tuo pat metu gyventi ir dirbti. Taip pat svarbu patogus erdvių išplanavimas. O siekiantys daugiau privatumo ir norintieji daugiau erdvės ir ramybės būtent todėl linkę rinktis ne butus, o namus – kad netrukdomi kaimynų galėtų leisti laiką karantino ar izoliacijos metu. Dėl šios priežasties pastebimas augantis susidomėjimas individualiais namais ir kotedžais.

Dar viena priežastis, kodėl pirkėjai noriai perka nekilnojamąjį turtą yra palankios banko finansavimo sąlygos. Čia suveikia principas „kalk geležį, kol karšta” – norėdami įsigyti būstą, tačiau nebūdami tikri, ar ateityje bus taip pat lengva pasiskolinti, kaip dabar, pirkėjai skuba pasinaudoti palankiomis bankų kredito sąlygomis.

Jei pažvelgtume į praėjusius, 2020-uosius metus, jie buvo permainingi, tačiau apskritai aktyvūs NT rinkoje. Galbūt kai kam pasirodys stebėtina, tačiau, Registrų centro duomenimis,  kai kuriose nekilnojamojo turto kategorijose sandorių būta net daugiau, nei ankstesniais metais, pvz. žemės sklypai ir gyvenamieji namai. 

Labai tikėtina, kad pirkėjų susidomėjimą šiuose segmentuose nulėmė būtent COVID19 pandemijos sąlygoti gyvensenos ir ateities planų pokyčiai. Iš viso pernai Lietuvoje buvo įregistruota 12,8 tūkst. individualių gyvenamųjų namų pardavimo sandorių. Tai – 7 % daugiau negu ankstesniais, 2019 metais. Augantis susidomėjimas individualiais namais ir kotedžais, tikėtina, išliks ir 2021 m.  

Kalbant apie brangiausius 2020-ųjų metų nekilnojamojo turto sandorius, sostinė vienareikšmiškai pirmauja – būtent Vilniuje buvo parduota ir įsigyta brangiausių būstų. Kiti miestai, kuriuose būstas taip pat buvo, ir tikėtina, išliks brangiausias, tai Neringa, Trakų rajonas ir Kaunas. 2020 metų sandoris – parduotas butas „Misionierių soduose“, už kurį paklota 2,4 mln. eurų.

Kokias išvadas galima padaryti? Nekilnojamojo turto rinkoje sąstingio nematyti ir jis neprognozuojamas – ši rinka išlieka dinamiška, o kokybiškas ir tvarus būstas išlieka paklausus. Todėl, norintiems įsigyti būstą vertėtų nedvejoti ir pasinaudoti palankiomis bankų finansavimo sąlygomis. 

Svarstote parduoti ar pirkti nekilnojamąjį turtą ir nežinote, nuo ko pradėti? Klauskite NT eksperto!

Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks NT brokeris Darjuš Urbanovič.

Tel. nr.: +37062659124,

El. paštas: darjus@urbanestate.lt

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI