You are currently viewing Svarbiausi kriterijai renkantis žemės sklypą namui
Svarbiausi kriterijai renkantis žemės sklypą namui

Svarbiausi kriterijai renkantis žemės sklypą namui

  • Post author:
  • Post category:NT naujienos

Svarbiausi kriterijai renkantis žemės sklypą namui. Į ką verta atkreipti dėmesį?

Nutarus statytis namą, laukia vienas svarbiausių momentų – atidžiai išsirinkti žemės sklypą. Tinkamai pasirinkę sklypą, galėsite maksimaliai išnaudoti statybos galimybes, o gyventi naujajame name bus malonu bei patogu, todėl svarbu kruopščiai apgalvoti savo sprendimą. Į ką reikia atkreipti dėmesį, pataria nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič.

Pasak D. Urbanovič, svarbūs keletas kriterijų: asmeniniai poreikiai vidutiniu bei ilguoju laikotarpiui. finansinės perspektyvos, sklypo vertė ir likvidumas. Svarbu atkreipti dėmesį ir į teisinius pirkimo-pardavimo aspektus: įsitikinti, kad nėra teisinių kliūčių sandoriui bei statyboms ir susirinkti visus reikiamus dokumentus.  

Kokių dokumentų ir informacijos būtinai reikia?

Pirmiausia turėtumėte išsiaiškinti, ar nėra kliūčių sklypo įsigijimui ir ar galėsite jame statyti būtent tokį objektą, kokį suplanavote. Reikalavimai kiekvienam konkrečiam sklypui gali būti skirtingi, todėl šiuo klausimu verta pasitarti su specialistais. Vis dėlto yra keletas bendrų dalykų, kuriuos reikia žinoti, pavyzdžiui, ar nėra įsisikolinimų, ar sklypas neareštuotas, ar yra bendraturčių, kurių leidimas reikalingas, taip pat naudinga atlikti nepriklausomą turto vertinimą.

NT specialistai pataria sužinoti, ar statyboms reikės gauti specialų leidimą, ar bus galima eksploatuoti sklype ar greta esančius vandens telkinius ir kitokius gamtos išteklius. Taip pat svarbu pasidomėti ne tik savo sklypu, bet ir apylinkėmis. Pasidomėkite ar šalia yra saugomų, riboto patekimo zonų, kokios yra vietovės ypatybės ir perspektyvos – būsimi projektai, plėtros ar, artvirkščiai, nykimo tendencijos. 

Praktiniu požiūriu svarbus ir dirvožemis, ant kurio bus statomas namas, nes jis turės įtakos ir namo projektui ir medžiagoms, kurias galėsite rinktis, bei statybos sudėtingumui. Nekilnojamo turto brokeris Darjuš Urbanovič rekomenduoja atlikti sklypo geologinius tyrimus, taip pat – gauti kadastrinius matavimus. 

Pastarasis dokumentas padės įsitikinti, kad tikrai perkate tą sklypą, kurį jums parodė pardavėjas. Kartais nutinka taip, kad perpardavinėtojai ar net patys sklypo savininkai tiksliai nežino, kur yra jų sklypo ribos – taip dažniau pasitaiko, kai nebūna atlikti tikslūs geodeziniai ar kadastriniai matavimai.    

Kokie praktiniai aspektai svarbiausi?

Pirkdami žemės sklypą, gerai įvertinkite savo poreikius. Kokio dydžio namo jums reikės dabar ir artimiausioje ateityje? Ar ketinate turėti didelę šeimą? Ar dirbsite iš namų, ar biure? Tai svarbu apgalvoti, renkatis sklypo lokaciją bei planuojant namo erdves. Ar esate aktyvų socialinį gyvenimą turintis žmogus, ar norėsite turėti daug svečių? Ar jums patinka sodininkystė ir džiugins didelis žemės sklypas, kuriame norėsite ūkininkauti?

Anksčiau, prieš dešimtmetį ir anksčiau, buvo madingi dideli namai su daug kambarių, tačiau, jei šeima nedidelė ir retai kviečiatės svečių, didelis namas nereikalingas, jis tampa našta išlaikymo požiūriu, be to, jį bus sunkiau parduoti.

Tas pats pasakytina apie visą sklypą – jei įsigysite didelį sklypą, kurio ploto niekaip neišnaudosite, patirsite nereikalingų priežiūros išlaidų.

Kalbant apie išlaidas, labai svarbu įvertinti savo finansinę padėtį ne tik sklypo pirkimo metu, bet ir tolimoje ateityje. Ar pakaks pajamų namo statyboms ir išlaikymui, žemės sklypo priežiūrai?  Ar laukia didesnės išlaidos, pirkiniai, galbūt jūsų pajamos nepastovios, o gal yra giminaičių, kuriems prireiks jūsų finansinės pagalbos ir namo išlaikymas gali tapti per brangus? Į tai reikia atsižvelgti, nes sklypas yra vienkartinis pirkinys, tačiau namo statybos ir išlaikymo išlaidos dar kurį laiką tuštins jūsų biudžetą.

Nekilnojamo turto brokeris Darjuš Urbanovič taip pat rekomenduoja renkantis sklypą įvertinti sklypo kaimynystę bei apylinkių infrastruktūrą. Ar galėsite lengvai gauti reikiamų paslaugų, ar aplink yra prekybos centrų, mokyklų, sveikatos priežiūros įstaigų? Ar patogus privažiavimas, ar lengva nutiesti kelią, įsivesti komunikacijas, įsirengti vandentiekį, nuotekų sistemą?  

Projektuotojams bus svarbūs inžineriniai aspektai, pvz., kaip prijungti namą prie elektros tinklų? Gali nutikti taip, kad patrauklioje vietovėje esantis sklypas pasirodys keliantis daug iššūkių inžinieriams bei statybininkams.

Neskubėkite žavėtis pigiais sklypais – gali būti, kad tokiuose bus sunku įrengti inžinerinius tinklus ir patirsite daugiau išlaidų, nei pirkdami brangesnį, tačiau geresnės būklės, labiau statyboms paruoštą sklypą.

Apskritai nekilnojamo brokeriai pataria prieš perkant sklypą atlikti „namų darbus“ – ne tik savarankiškai pasidomėti sklypo ypatybėmis, bet ir pasitarti su ekspertais: NT brokeriais, inžinieriais, projektuotojais, kuriems galėsite išdėstyti savo svajonių namo viziją, o šie įvertins, ar jūsų pasirinktame sklype racionalu tokį statyti.

NT brokeris: žemės sklypo pardavimas

Klauskite profesionalaus NT brokerio! Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič.

Tel. nr.: +37062659124,

El. paštas: darjus@urbanestate.lt

Ieškome pirkimui namų valdos ir žemės ūkio paskirties žemės sklypų Vilniuje ir Vilniaus rajone. Pasiūlykite savo žemės sklypą mums ir mūsų klientams.


APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI