Nekilnojamojo turto paskirtys: dalykai, kuriuos svarbu žinoti
Nekilnojamojo turto paskirtys

Nekilnojamojo turto paskirtys: dalykai, kuriuos svarbu žinoti

Nekilnojamojo turto paskirtys

Kiekvienas NT objektas turi paskirtį, tai reiškia, kad tame objekte leidžiama vykdyti tam tikrą veiklą arba gyventi. Visų NT objektų paskirtis yra apibrėžta ir reglamentuota Statybos techniniame reglamente STR 1.01.09:2003.

Paskirtys būna įvairios, ir, prieš įsigyjant nekilnojamojo turto objektą, svarbu išsiaiškinti, kokia jo paskirtis ir ar leidžiama ją keisti (jei svarstote tai padaryti ateityje). Kitu atveju, gali iškilti nesklandumų dėl ne pagal paskirtį naudojamo nekilnojamojo turto.

Šiuo atveju jums ypač pravers patyrusio NT brokerio konsultacija – gerai šią sritį išmanantis NT brokeris supažindins jus su svarbiais nekilnojamo turto paskirties nustatymo ir keitimo aspektais. Keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, yra šie:

  • Pastato ar jo dalies (pvz., buto) paskirtis turi įtakos kainai bei įsigijimo, naudojimo sąlygoms, taip pat – NT mokesčiams. Taikomus mokesčius lemia konkreti NT paskirtis.
  • Negyvenamosios paskirties objektai paprastai yra pigesni, kita vertus, jų likvidumas yra ne toks geras, palyginus su gyvenamosios paskirties butais. Skiriasi ir bankų finansavimo sąlygos – jei nuspręsite pirkti negyvenamosios paskirties butą, jums prireiks daugiau savų lėšų. Dažniausiai bankai finansuoja iki 70% negyvenamosios paskirties patalpų vertės (kainos). Tuo tarpu, jei perkate gyvenamosios paskirties butą, galite gauti net iki 85% finansavimo.  Gali skirtis ir kredito terminas – kai kurie bankai negyvenamosios paskirties patalpų įsigijimo atveju suteikia kreditą laikotarpiui tik iki 10 metų. 

  • Jei svarstote įsigyto turto paskirties keitimą, pirmiausia išsiaiškinkite, ar tai tikrai būtina. Jei norite NT objekte deklaruoti savo gyvenamąją vietą, žinokite kad ją deklaruoti galima ir negyvenamosios paskirties objekte. Jei komunalinių paslaugų tiekėjams įrodysite, kad tose patalpose faktiškai gyvenate, jums bus taikomi analogiški mokesčių tarifai, kaip ir gyvenamosios paskirties patalpoms. Gyvenamosios vietos deklaracijos pažyma laikoma pakankamai svarbiu įrodymu, kad patalpose faktiškai gyvenama.

  • Tuo atveju, jei gyvenamosios paskirties pastate norite vykdyti komercinę veiklą, pastato paskirties irgi neprireiks, jei jūsų veikla atitiks tam tikras sąlygas. Jei patalpose nebus vykdoma gamybinė veikla, galinti trukdyti greta gyvenantiems arba dirbantiems žmonėms, patalpų paskirties keisti neprivaloma. Pavyzdžiui, jei nutarėte daugiabučio namo pirmajame aukšte įrengti manikiūro saloną, patalpų paskirties keisti nebūtina, nes bus teikiamos paslaugos, o ne vykdoma gamybinė veikla. Svarbu žinoti, kad pastato paskirties keisti nereikia, jei jis didelis ir veikla bus vykdoma mažesniame nei 50 % jo plote. Kita vertus, jei profesinei jūsų veiklai bus skiriama didžioji buto dalis, tai jau pažeis įstatymus, tokiu atveju patalpų paskirtį reikia keisti. Tai aktualu tuomet, jei, pavyzdžiui, bute ketinama įrengti foto saloną, krautuvėlę, kirpyklą ar pan. 

  • Nusprendus keisti nekilnojamo turto objekto paskirtį, reikia kreiptis į Registrų centrą. Turėsite pateikti šiuos dokumentus: prašymą pakeisti patalpų paskirtį ir kadastro duomenų bylą (ją parengia matininkai). Šie dokumentai pateikiami prieš pradedant patalpų paskirties keitimui reikalingus reikalingus statybos ar remonto darbus. Užbaigus minėtus darbus privaloma informuoti Registrų centrą – reikia pateikti deklaraciją apie jų baigtumą. 

  • Meluoti apie arba slėpti NT objekto paskirtį griežtai draudžiama. Reklamos įstatyme numatoma, kad savo skelbimuose pardavėjas privalo nurodyti tikslią NT objekto paskirtį. Draudžiama klaidinti NT brokerius bei pirkėjus. Kad apsidraustumėte nuo nesąžiningų pardavėjų, visuomet reikalaukite Registrų centro išrašo, kuriame bus nurodyta patalpų paskirtis: pvz., butas, viešbutis ar kūrybinės dirbtuvės.

Užduokite klausimus Urban Estate NT brokeriui Darjuš Urbanovič

Email: darjus@urbanestate.lt

Tel: +370 626 59 124

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI