You are currently viewing Planuoju statyti namą: ką verta žinoti?
Planuoju statyti namą: ką verta žinoti?

Planuoju statyti namą: ką verta žinoti?

  • Post author:
  • Post category:NT naujienos

Jau įsigijote sklypą ir tikriausiai nekantraujate pradėti namo statybas? Nekilnojamojo turto brokeriai primena, kad, prieš statantis namą, dar reikės atlikti „namų darbus“ – suplanuoti statybų procesą ir pasirūpinti reikiamais dokumentais.

Nuo ko pradėti, paaiškina nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič. Pasak jo, svarbiausi du aspektai: namo projekto parengimas ir statybos leidimas. Ir žinoma, privalomų dokumentų parengimas – be jų negalėsite pradėti darbų, namo projektas ir statybos leidimas.

Namo projektas

Pirmiausia reikėtų žinoti, kokį namą statysitės – projektą galite rinktis iš jau siūlomų internete arba parengti jį su architektu. Šis žingsnis labai svarbus, nes projektas lems statybų eigą, kainą bei galutinį rezultatą. Ar namas atitiks jūsų lūkesčius, ar bus malonu ir patogu jame gyventi, todėl labai svarbu nuodugniai viską aptarti su architektu. 

Specialistų teigimu, nors klientams siūloma įvairių namų variantų, dažniausiai juos vis tiek reikia individualizuoti ir pritaikyti konkretaus kliento poreikiams. Nebijokite išsakyti savo pageidavimų, konsultuotis ir paieškoti, koks projektas jums labiausiai tiks. Ruošdamas projektą, architektas privalo atsižvelgti į jūsų miesto ar rajono savivaldybės išduotus specialiuosius architektūrinius reikalavimus bei sąlygas projektavimui. 

Kai jau turėsite bendrą namo viziją, darbo imsis inžinierius – konstruktorius. Jis parengia konstrukcinę techninio projekto dalį, būtiną, kad gautumėte leidimą statybai. Šioje projekto dalyje apskaičiuojami ir pateikiami pamatų, sienų, perdangų ir stogo duomenys.

Statybos leidimas

Kai jau turėsite parengtą namo projektą, jums reikės gauti statybos leidimą – tai gali padaryti ir architektas. Kad būtų gautas šis leidimas, reikia savivaldybei pateikti statinio projektą, žemės sklypo nuosavybę patvirtinantį dokumentą, sklypo bendraturčių (jei tokių yra) sutikimą. Taip pat – dokumentą, kuriame nurodomas statybos vadovas bei techninis prižiūrėtojas. Taigi, jums reikės pasamdyti statybos vadovą ir statybos techninį prižiūrėtoją. Be statybos vadovo darbo pradėti negalėsite, taigi labai svarbu pasirinkti kompetentingą asmenį. 

Nekilnojamojo turto brokeris D. Urbanovič pažymi, kad, statantis namą reikalinga daugybė patikimų ir kvalifikuotų specialistų – svarbu suburti atsakingą, darniai dirbančią komandą. Viename statybos etape padarytos klaidos gali lemti visų kitų etapų trikdžius ir brangiai kainuoti laiko bei piniginiu požiūriu. Be architekto, statybos vadovo ir techninio prižiūrėtojo reikės pasirūpinti ir kokybiškai dirbančių statybininkų brigada. Pavyzdžiui, pasisamdyti santechnikus, kurie įrengs sanitarinius mazgus, o vėliau laukia bendradarbiavimas su interjero dizaineriu, padėsiančiu užbaigti namo įrengimą. 

Kai jau žinosite statybų pradžios datą, privalėsite likus bent vienai darbo dienai iki darbų pradžios informuoti statybos inspekciją. Šiai įstaigai reikia pranešti apie statybos pradžią bei statybos vykdytojus (vadovą, rangovą, techninį prižiūrėtoją ir t.t.). Šį pranešimą galima pateikti portale infoStatyba, tai galite padaryti savarankiškai.

Taip pat svarbu žinoti, kad statantis namą privalomas statybos darbų draudimas – jį reikės parodyti statybų inspekcijai. Pabaigus darbus šiai inspekcijai pateikiama baigto statyti objekto deklaracija, o kai ji patvirtinama, belieka namą užregistruoti Registrų centre.

Profesionali NT brokerio konsultacija

Klauskite profesionalaus NT brokerio! Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič.

Tel. nr.: +37062659124,

El. paštas: darjus@urbanestate.lt


APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI