You are currently viewing Kiek kainuoja NT brokerio paslaugos? Koks yra NT brokerio komisinis mokestis?
Gedimino pilies bokštas

Kiek kainuoja NT brokerio paslaugos? Koks yra NT brokerio komisinis mokestis?

NT brokerio komisinių kaina priklauso  nuo to, kokį veiksmą su nekilnojamuoju turtu norite atlikti. Konkretų komisinių dydį brokeris paprastai pasakys tik detaliai susipažinęs su nekilnojamojo turto objektu ir įvertinęs visus jam svarbius pardavimo aspektus. Komisinis atlygis yra mokamas tik po to, kai NT brokeris suranda pirkėją, kuris sumoka pardavėjui priimtiną turto pardavimo kainą ir pasirašo pagrindinę notariškai tvirtinamą pirkimo-pardavimo sutartį. Todėl komisinis mokestis kartais dar vadinamas „sėkmės mokesčiu”.

Ar verta dirbti su NT brokeriu?

Viskas priklauso nuo Jūsų situacijos. Jei turite patirties ir žinote, kaip parduoti nekilnojamąjį turtą gera kaina, NT brokerio Jums nereikia. Reikėtų nepamiršti, kad geras NT brokeris, kaip ir geras stomatologas ar advokatas pasiūlys Jums aukščiausio lygio paslaugas –  pasitelkę profesionalų NT brokerį pasieksite geriausią rezultatą. 

Kodėl geriau dirbti su vienu NT brokeriu?

Nors atrodo, kad dirbant su keliais NT brokeriais, šansai parduoti objektą gera kaina išauga, iš tiesų yra atvirkščiai. Dirbdami su keliais NT brokeriais prarandate galimybę parduoti savo būstą jums palankiausia kaina. Kai vieną objektą pardavinėja keli brokeriai, laimi pirkėjas, ne pardavėjas. Idealiu atveju laimėti turėtų abu – štai kodėl geriausia dirbti su vienu profesionaliu NT brokeriu. 

Gyvenu užsienyje. Kaip parduoti butą Vilniuje?

Visų pirma, patikėkite visą darbą ir pirkėjų paiešką profesionaliam NT brokeriui. Vėliau, NT brokeriui suradus pirkėją, jei neturite galimybės grįžti į Lietuvą bent kelioms dienoms pasirašyti pagrindinės notarinės sutarties, galite suteikti įgaliojimą artimam giminaičiui/draugui, kuris galėtų jūsų vardu pasirašyti pagrindinius pirkimo-pardavimo dokumentus. Notarinės formos įgaliojimą jus atstovaujančiam asmeniui galite parašyti toje šalyje, kur gyvenate, nuvykę į Lietuvos atstovybę ar konsulatą, notarą.

Turto vertinimas – kaip nustatyti nekilnojamojo turto pardavimo vertę? Kam reikalingas turto vertinimas?

Norėdami sužinoti savo nekilnojamojo turto vertę – galbūt iš smalsumo, o gal norėdami parduoti savo turtą – pirmiausia kreipkitės į profesionalų nekilnojamojo turto brokerį, kuris nustatys nekilnojamojo turto rinkos kainą ir jums papasakos plačiau apie jūsų galimybes. Tai jums nieko nekainuos. Perkant nekilnojamąjį turtą, jei turto vertinimas reikalingas bankui, reikia, kad turtą įvertintų profesionalūs turto vertintojai iš banko sąrašo ir paruoštų vertinimo ataskaitą. Toks vertinimas kainuoja apie 150-300 Eurų.

Preliminarioji pirkimo-pardavimo sutartis – kas tai?

Nekilnojamojo turto pirkimo bei pardavimo procese yra sudaromos dvi sutartys – preliminarioji ir, vėliau, pagrindinė notarinė sutartis. Preliminariosios sutartis sudarymas yra rimtų pardavėjo ketinimų turtą perleisti, o pirkėjo – įsigyti turtą įtvirtinimas bei pasiektų susitarimų ir įsipareigojimų įteisinimas. Preliminaria sutartimi turtas dar nėra perleidžiamas, tačiau šia sutartimi sutariama sudaryti kitą, notariškai tvirtinamą pagrindinę pirkimo-pardavimo sutartį. Sutartis turi būti rašytinės formos, joje būtina nurodyti svarbiausius savo įsipareigojimus ir sąlygas: terminus notaro sutarčiai sudaryti, rankpinigių dydį, atsiskaitymo būdą, kas apmoka notaro išlaidas, atsakomybę už sutarties nevykdymą ir t.t. 

„Parduodu be tarpininkų”. Kas slypi po šia fraze?

Man daug kartų teko susidurti su situacija, kai butą pardavinėja brokeris, skelbime nurodantis, jog parduoda be tarpininkų. Frazė „be tarpininkų” dažnai yra naudojama kaip reklaminis triukas, o žmogus, kuris iš tiesų yra brokeris, prisistato savininkų artimu giminaičiu ar draugu. Nesvarbu, ar perkate būstą per NT brokerius, ar iš savininkų, būtinai įsitikinkite, kad būsto dokumentai tvarkingi. Taip pat ne mažiau svarbi yra reali būsto kaina – rinkos kaina. Juk nenorėtumėte permokėti, tiesa? Geriausia prieš perkant ar parduodant pasitarti su savo srities specialistais, pvz., su profesionaliu NT brokeriu, kuris galėtų jus pakonsultuoti ir įvertinti realias jūsų perspektyvas ir galimybes.

 

Užduokite klausimus Urban Estate NT brokeriui Darjuš Urbanovič

Email: darjus@urbanestate.lt

Tel: +370 626 59 124

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI