You are currently viewing Nekilnojamo turto rinkos apžvalga: 2023 m. vasara
Nekilnojamo turto rinkos apžvalga: 2023 m. vasara

Nekilnojamo turto rinkos apžvalga: 2023 m. vasara

Kokia buvo nekilnojamojo turto rinkos padėtis pastaruoju metu ir kokios tendencijos prognozuojamos ateičiai? NT specialistai pateikia svarbiausias įžvalgas.

Nekilnojamo turto pirkimai-pardavimai

Pasak nekilnojamojo turto rinkos analitikų ir NT brokerių, nors pastaraisiais metais NT pirkimo-pardavimo sandorių būta mažiau, kokybiško, energetiškai efektyvaus būsto paklausa išlieka, o ketinantiems įsigyti būstą dabar yra palankus metas.

NT ekspertai pastebi, kad dėl karo Ukrainoje į Lietuvą atvykus nemažai ukrainiečių, pernai būstų pasiūla buvo sumenkusi, tačiau pastaruoju metu atsigauna.

Nors NT pirkti kol kas yra brangiau dėl išaugusių paskolų palūkanų, NT ekspertai teigia, jog tokia padėtis ilgai netruks. Galiausiai palūkanų normos bus mažinamos, pirkėjai ims daugiau skolintis ir butų vėl bus parduodama daugiau. 

Tai indikuoja keletas veiksnių: stabilūs mūsų šalies ekonomikos rodikliai, augantis darbo užmokestis bei platesnis naujo, kokybiško būsto pasirinkimas. Tai reiškia, kad, jei svarstote įsigyti nekilnojamojo turto, verta tai daryti dabar, kol paklausa dar neišaugo, o kainos nuosaikios.

Rasti sau įperkamą būstą tikrai įmanoma – dalis NT vystytojų skuba greičiau parduoti jau baigtus projektus, tuo tarpu kai kurie būstų pardavėjai, baimindamiesi, kad vėliau taps sunkiau rasti pirkėjų, nori parduoti objektus dabar. Be to, augant pasiūlai, auga ir konkurencija, todėl pardavėjai ieško būdų pasiūlyti potencialiems klientams kuo patrauklesnes sąlygas. Visa tai reiškia, jog pirkėjams atsiranda erdvės deryboms.

Nekilnojamo turto ekspertai pastebi, kad bankai, suinteresuoti klientų pritraukimu, taip pat ieško būdų, kaip pasiūlyti palankių būsto kreditų sąlygų. Galima ieškoti žemesnių bankų maržų tiek naujoms paskoloms, tiek senesnių paskolų refinansavimui.

Būsto nuoma

Kaip teigia nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič, kalbant apie butų nuomą, pasiūlą bei kainą neabejotinai įtakoja sezoniškumas, nors galima pastebėti ir bendresnių, ilgesniam periodui aktualių tendencijų. 

NT brokeris atkreipia dėmesį, kad rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais visuomet fiksuojamas sezoninis suaktyvėjimas, kai butų ieško studentai bei po atostogų į miestus grįžtantys ir darbo ieškantys arba jį keičiantys jauni specialistai. Tai – mobiliausia visuomenės dalis, formuojanti naujausias būsto nuomos tendencijas. 

Kitas, nuo pandemijos laikų likęs bruožas – išaugę reikalavimai būsto patogumui, universalumui. Galimybė dirbti iš namų reiškia, kad nuomininkas nori patogių baldų, atskiros erdvės darbui. 

Paklausiausi išlieka vieno-dviejų kambarių butai, studijos. Studentai renkasi ir didesnius butus, kuriuose gyvena keliese. Studentai iš užsienio dažnai pageidauja įsikurti arčiau miesto centro, lietuviai patogumo sumetimais mielai renkasi ir butus greta mokslo įstaigų.

Apibendrinant galima teigti, kad tiek būsto nuomos, tiek pirkimo-pardavimo segmentuose padėtis stabilizuojasi, būsto pasiūla auga, o ilguoju laikotarpiu tikėtinas ir kainų augimas, todėl ieškantiems būsto verta jį rinktis jau dabar. Jei norėtumėte išsamiau įvertinti savo perspektyvas bei galimybes, tai padaryti visuomet padės profesionalus NT brokeris. 

Prieš priimdami sprendimą, būtinai pasikonsultuokite su patyrusiu specialistu.

Profesionalus NT brokeris Vilniuje

Užsisakyk profesionalaus NT brokerio konsultaciją!

Urban Estate NT brokeris Darjuš Urbanovič

Email: darjus@urbanestate.lt

Tel: +370 626 59 124

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI