Vieno aukšto ar dviejų aukštų namas? Privalumai ir trūkumai.
Vieno aukšto ar dviejų aukštų namas?

Vieno aukšto ar dviejų aukštų namas? Privalumai ir trūkumai.

Nors vis dar labai įprasta, kad nuosavi namai turi du arba, rečiau, net daugiau aukštų, nėra jokios griežtos taisyklės, diktuojančios, kad taip ir turėtų būti. 

Jei ketinate statytis arba pirkti nuosavą namą, vienaaukštis pastatas taip pat yra galimas pasirinkimas. Manau, kad vieno aukšto nuosavi namai pastaruoju metu rinkoje vis populiaresni, tačiau kokį verta rinktis jums, nulems keletas individualių aplinkybių.

Pirmiausia, žinoma, svarbus veiksnys  yra pageidaujamas kambarių skaičius ir plotas. Jei jūsų sklypas nedidelis, tačiau norėtumėte didesnio ploto namo, teks rinktis dviaukštį variantą. Kita vertus, jei sklypo ploto pakanka, galima statyti vieno aukšto pastatą, kuris, žinoma, užims didesnę teritoriją. 

Kalbant apie sklypą, būtina atsižvelgti ir į reljefą bei grunto, ant kurio bus statomas namas, savybes. Daugiaaukščiai pastatai yra sunkesni, jiems reikia tvirto pagrindo, įrengti pamatus gali būti sudėtingiau ir brangiau. Gali būti, kad dėl geologinių ypatybių vienaaukštis namas bus saugesnis ir/arba pigesnis pasirinkimas. 

Na, o apskritai vienaaukščio ir dviaukščio namo statybos kaina gali skirtis visai nežymiai. Namo statybos kaina įtakoja ne tik aukštų skaičius, bet ir daugybė kitų veiksnių – pasirinktos medžiagos, projekto sudėtingumas, apdaila, bendras namo plotas ir pan. 

Skaičiuojant namo statybos kainą patariu atkreipti dėmesį į du aspektus – namo stogą ir laiptų išdėstymą. Vienaaukščio pastato stogo plotas bus didesnis, taigi stogo medžiagos ir įrengimas kainuos daugiau, nei dviaukščio namo. Tuo tarpu pastate su daugiau nei vienu aukštu prireiks įrengti laiptus – kainuos tiek jų projektavimas ir medžiagos, tiek montavimo darbai.

Statant dviaukštį pastatą statybos procesas tampa kiek sudėtingesnis ir ilgesnis, nes reikia perkelti medžiagas, techniką ir įrankius tarp aukštų. Kita vertus, laiptai, kaip architektūrinis elementas, atveria įvairių projektavimo galimybių – tiek estetinių, tiek praktinių, nes erdvę po jais galima sumaniai išnaudoti. 

Akivaizdu, kad pravers pasikonsultuoti su ekspertais – architektai, interjero dizaineriai, projektuotojai ir net patyręs NT brokeris tikrai suteiks jums naudingų įžvalgų ir patarimų. Racionaliai suplanuota statyba bus taupi ir efektyvi, kad ir kiek aukštų turėtų pastatas. 

Tiesa, kruopščiai apgalvojus praktinius pasirinkimą įtakojančius veiksnius, svarbu nepamiršti ir emocinio aspekto. Yra žmonių, kuriems svarbus pro langus atsiveriantis  vaizdas, ypač jei namas stovi tokioje vietoje, kur galima gėrėtis gražia panorama – tada turėti dviaukštį ar net triaukštį namą yra prasminga. 

Be to, toks namas būna pastebimesnis iš tolo, leidžia architektams įvairiai žaisti dekoro elementais. Tuo tarpu uždaresnio būdo žmonėms gali patikti tai, kad vienaaukštį namą lengviau paslėpti tarp aukštų medžių ar už tvoros. 

Akivaizdu, kad negalima kategoriškai teigti, jog vieno tipo namas yra pranašesnis už kitą – svarbu neskubėti, apsvarstyti savo galimybes ir prioritetus ir priimti gerai apgalvotą sprendimą.

Svarstote parduoti ar pirkti nekilnojamąjį turtą ir nežinote, nuo ko pradėti?

Klauskite eksperto! Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks NT brokeris Darjuš Urbanovič: tel. nr.: +37062659124, el. paštas: darjus@urbanestate.lt

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI