Kada verta investuoti į NT? Svarbūs aspektai, kuriuos būtina apsvarstyti
NT brokeris Darjuš Urbanovič

Kada verta investuoti į NT? Svarbūs aspektai, kuriuos būtina apsvarstyti

Investicijos į nekilnojamąjį turtą

Investicija į nekilnojamąjį turtą – tai niekuomet populiarumo neprarandantis, “klasikinis” investavimo būdas. Visuomet patrauklus dėl akivaizdžios, apčiuopiamos naudos. Įsigytas nekilnojamas turtas atrodo saugus, patikimas būdas įdarbinti savo lėšas, garantuotai duosiantis grąžos.

Nekilnojamojo turto ekspertų skaičiavimais, išnuomavus būstą galima tikėtis net iki 10% pajamingumo per metus, o vidutinis, ilgalaikis būsto pajamingumas yra 4–6 % per metus. 

Nenuostabu, kad būsto pirkimas investicijai atrodo protingas sprendimas. Ar tikrai taip yra? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, nusprendus pirkti NT investicijai? Kada verta investuoti į NT? Jei turite daug klausimų ir jums trūksta žinių bei patirties, jums padės patyręs nekilnojamojo turto brokeris. Nebijokite konsultuotis. Štai keletas dalykų, kuriuos būtina apsvarstyti ir išsamiau aptarti su NT brokeriu.

Pirmiausia, įvertinkite savo galimybes

Ar nekilnojamojo turto objektui įsigyti pakaktų nuosavų lėšų, ar tektų skolintis iš banko? Paprastai žmonės perka pirmąjį NT savo reikmėms (gyvenimui), o investicinį NT įsigyja jau vėliau, turėdami papildomų pinigų.

Jei nesate sukaupę pakankamai kapitalo, pagalvokite, ar, aplinkybėms pasikeitus, nepateksite į keblią padėtį finansine prasme. Išnuomoti turtą ir iš nuomos pajamų išmokėti skolą bankui – optimistinis scenarijus.  O jei kurį laiką (o gal net ilgokai) nuomininkų rasti nepavyks? Ar būsite pajėgus mokėti skolas iš savo kišenės? Ar turėsite lėšų nenumatytoms išlaidoms (smulkiam remontui, apdailai, papildomų baldų pirkimui ir pan.)?

Investavimas į NT
Investavimas į NT

Pagalvokite, ar galėsite skirti laiko rūpintis savo investiciniu NT. Galbūt dabar esate susitelkęs į karjerą ar šeimos kūrimą? Galbūt dar nesate apsisprendęs dėl tolimesnių savo gyvenimo planų plačiąja prasme – tuomet vertėtų palūkėti, net jei turite pakankamai lėšų. Skubotai įsigytas nekilnojamasis turtas ir jo valdymas (nuomininkų paieška, ypač, jei jie dažnai keisis, bendravimas su jais, problemų sprendimas) gali pareikalauti per daug dėmesio ir energijos.

Apgalvokite praktinius aspektus

Investicija į NT – beveik visuomet ilgalaikė, jei neketinate objekto iškart perparduoti. Taigi atsižvelkite į įsigyjamo būsto būklę. Ar gali būti, kad netrukus jam prireiks remonto? Kokiame name yra butas, ar planuojama renovacija, prie kurios finansiškai prisidėti turės visi gyventojai?

Kokia aplinka, kokios rajono perspektyvos, ar gerai išvystyta (arba artimiausiu metu planuojama vystyti) infrastruktūra? Atkreipkite dėmesį į tokius dalykus kai triukšmas, taip pat – kuriame aukšte yra butas, ar yra kur palikti automobilį.   

Jei investicijai įsigyjate dar nebaigtą būstą, prieš pasirašant būsto pirkimo – pardavimo sutartį, pravartu pasidomėti nekilnojamojo turto vystytoju ir rangovais. Pasidomėkite įvykdytais projektais, reputacija, kitų klientų atsiliepimais. Svarbu įsitikinti, kad pasirūpinta visais reikalingais leidimais.

Apmąstykite, kokiems žmonėms galėtumėte nuomoti tokį būstą, koks būtų jų finansinis pajėgumas, lūkesčiai, reikalavimui būstui ir aplinkai. Taip pat svarbu – kiek dažna būtų nuomininkų kaita.

Tikėtina, kad jūsų nuomininkai būtų studentai, dirbantys žmonės, dar neturintys galimybių įsigyti savą būstą arba tie, kurie mano, kad nuomotis yra geriau nei pirkti. Pastarojo tipo nuomininkai turbūt bus pastoviausi, jie būstą gali nuomotis ilgai, tačiau jie kels ir aukščiausius reikalavimus kokybei. Natūralu, juk jie renkasi būstą ilgam ir gali sau leisti mokėti daugiau, todėl nori gyventi patogiai.

Na, o studentai ar žmonės, kurie dėl įvairių priežasčių būstą nuomojasi laikinai, nėra linkę ilgai užsibūti, todėl nesitikėkite ilgam sudaryti nuomos sutarties – standartinis laikotarpis yra metai. Gali būti, kad kasmet (ar net dažniau) teks ieškoti naujų nuomininkų.

Pasidomėkite ilgalaike perspektyva

Svarbus dalykas yra tai, jog nekilnojamojo turto kainų augimas savaime nereiškia augančio jūsų pelno, nes auga ir infliacija, ir abiejų rodiklių (infliacijos ir NT kainų augimo) tempai labai panašūs.

Žinoma, nuoma bus pelninga, tačiau būtų pernelyg paprasta galvoti, kad nuomojamo būsto reikia visada ir reikės vis daugiau, kainos auga, o skolinatės žemomis palūkanomis, taigi išlošiate.

Atkreipkite dėmesį, į ekonomines ir demografines tendencijas. Pagalvokite, kaip jus paveiktų tokia situacija, kai kurį laiką savo buto negalėtumėte išnuomoti ir jis ne tik neneštų pelno, bet galbūt ir kainuotų papildomai.

Šie ir kiti aspektai – labai svarbūs, todėl, jei tik jaučiate, kad praverstų pagalba, kreipkitės į specialistą. Savo darbą išmanantis NT brokeris padės jums susiorientuoti investicinio nekilnojamojo turto rinkoje ir žengti protingą žingsnį.

Kada verta investuoti į NT? Užduokite klausimus Urban Estate NT brokeriui Darjuš Urbanovič

Email: darjus@urbanestate.lt

Tel: +370 626 59 124

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI