You are currently viewing NT brokeris: pirkti nuosavą būstą ar nuomotis?
NT brokeris: pirkti nuosavą būstą ar nuomotis?

NT brokeris: pirkti nuosavą būstą ar nuomotis?

NT brokeris: pirkti nuosavą būstą ar nuomotis? 

Amžina dilema – kuris pasirinkimas protingesnis, praktiškesnis, labiau apsimoka – pirkti nuosavą būstą ar nuomotis? Diskutuoti galima ilgai.

Patyręs NT brokeris, atsižvelgdamas į situaciją NT rinkoje, ilgalaikes prognozes ir jūsų asmeninius poreikius, galės jums patarti dėl būtent jums tinkamiausio sprendimo. O šiame straipsnyje apžvelgsime abiejų variantų argumentus “už” ir “prieš”.

Nuomotis būstą prasminga, jei neesate apsisprendę dėl savo ateities – nežinote, kuriame mieste (ar šalyje) norite gyventi, tebeieškote savo karjeros kelio, dažnai keičiate darbo vietą ir pobūdį ar pan. Kitaip tariant, nenorite ir negalite prie nieko prisirišti ir jums aktualus mobilumas.

Kitas aspektas – asmenybė. Yra žmonių, kuriuos vargina įsipareigojimai ir atsakomybė, jie nenori nei įsiskolinti bankui, nei būti atsakingi už savo NT priežiūrą, todėl nuomodamiesi tiesiog jaučiasi patogiau. 

Žinoma, finansinis veiksnys taip pat labai svarbus – jei neesate sukaupę pakankamai lėšų būsto pirkimui ar pradinei įmokai bankui, nuoma yra vienintelė išeitis. 

Kita vertus, kai jūsų finansinė padėtis stabili, būsto pirkimas atrodo logiškas žingsnis – juk už nuomą mokamus pinigus vis dar laikome “išmestais”. Nepaneigiamas faktas – ta pati suma, mokama daugybę metų iš eilės už nuomą, tiesiog išleidžiama, o mokama kreditoriams galų gale grįžta jums NT nuosavybės pavidalu.

Nuosavas nekilnojamasis turtas – saugumo, stabilumo simbolis ir investicija – juk būstą galima išnuomoti ar parduoti. Taigi, pirkti nuosavą būstą ar nuomotis? Nuoma yra brangi ir jos kainos nuolat auga, tuo tarpu komercinių bankų palūkanos kolkas yra palyginti žemos. Įsigyti savo būstą šiai dienai yra finansiškai naudingiau.

Pirkti ar nuomotis?
NT brokeris: pirkti nuosavą būstą ar nuomotis?

Emociniai ir psichologiniai veiksniai

Žmonės nori jaustis savo namų šeimininkais, nori turėti galimybę įsirengti namus taip, kaip jiems patinka – rinktis savo skoniui pritaikytą apdailą, baldus, ir pan. Tuo atveju, jei namai netyčia apgadinami ar kas nors sulūžta, nereikia teisintis savininkams ar padengti nuostolių jiems.

Savų namų įrengimas ir remontas daromi sau, ir žmones tai motyvuoja rūpintis būstu. Dar vienas svarbus aspektas – didesnis saugumas, nes nusipirktas būstas, kad ir su banko paskola, priklauso jums ir galite būti iškeldinti tik išimtiniais atvejais. Tuo tarpu nuomojamame būste nesate apsaugoti nuo šeimininkų įgeidžių – jie gali jūsų paprašyti išsikraustyti, jei panorės būstą parduoti ar atsikraustyti gyventi patys.

Jei vis dar dvejojate, pirkti nuosavą būstą ar nuomotis? Neesate tikri dėl savo ilgalaikių finansinių galimybių? Žinokite, kad bankai, nagrinėdami būsto paskolos paraišką, atidžiai analizuoja kliento mokumo galimybes.

Kita vertus, modeliuoti situaciją galite ir savarankiškai – pamėginkite keletą mėnesių gyventi taip, lyg būtumėte paėmę paskolą. Atidėkite 30-40%  mėnesio pajamų kredito dengimui ir įvertinkite, kokią įtaką tai turės jūsų gyvenimui.

Galų gale, pasikeitus aplinkybėms būstą visuomet galėsite parduoti, todėl NT ekspertai pataria rinktis tokius butus, kurie būtų paklausūs ir ateityje. Visuomet geras pasirinkimas – vidutinio dydžio butai (iki 50 kvadratinių metrų), netoli miesto centro, su aplink išvystyta infrastruktūra. Ne pirmame ir ne paskutiniame aukšte, standartinio išplanavimo ir apdailos (ekstravagantiško, išskirtinio interjero būstą gali būti sunkiau išnuomoti ar parduoti).

Protingai įvertinkite būsto kainą – jei jis pervertintas, nepagrįstai brangus, pirkti neskubėkite. Pasitarkite su NT ekspertais – NT brokeris padės įvertinti rinkos padėtį, atkreips jūsų dėmesį į detales, kurių galbūt nepastebėtumėte. Taip pat patars, ką svarbu žinoti, prieš apsisprendžiant pirkti konkretų būstą ir pakonsultuos juridiniais klausimais.

Pirkti nuosavą būstą ar nuomotis?

NT brokeris: pirkti nuosavą būstą ar nuomotis?

Užduokite klausimus Urban Estate NT brokeriui Darjuš Urbanovič

Email: darjus@urbanestate.lt

Tel: +370 626 59 124

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI