You are currently viewing Buto dalies pardavimas. Ar galiu parduoti pusę buto?
Buto dalies pardavimas. Ar galiu parduoti pusę buto?

Buto dalies pardavimas. Ar galiu parduoti pusę buto?

Buto dalies pardavimas. Ar galiu parduoti pusę buto?

Kartais nutinka taip, kad asmeniui priklauso pusė arba dalis namo ar buto. Kai nekilnojamuoju turtu nuosavybės teise dalijamasi su kitu asmeniu ar asmenimis, visi savininkai vadinami bendraturčiais ir turto atžvilgiu turi vienodas teises ir pareigas.

Ką tuomet daryti, jei vienas iš bendraturčių sumano parduoti jam ar jai priklausančią dalį? Ar galima parduoti pusę buto arba namo?

Kaip paaiškina nekilnojamojo turto brokeriai, tai padaryti tikrai įmanoma. Beveik kiekvieno ilgai dirbančio NT brokerio praktikoje tokių atvejų yra pasitaikę. Kartais bendraturtis nenori turėti savo nuosavybės dalies, nes tai nepraktiška, jam nereikalinga, arba naudingiau būtų tiesiog turėti pinigų. Kokia bebūtų priežastis, dalį buto parduoti galima.

Pardavimo procedūra panaši į įprastą NT pardavimą, tiesa, yra tam tikrų aspektų, dėl kurių gali būti pravartu pasikonsultuoti su šį klausimą išmanančiais NT brokeriais. 

Verta žinoti, kad savo turto dalį galima parduoti tiek kitam bendraturčiui, tiek trečiajam asmeniui. Jei pirkėjas bus bendraturtis, susitarti dėl pardavimo galima žodžiu, tačiau sandorį vis tiek turi raštiškai įforminti notaras. 

Tuo atveju, kai pirkėjas yra trečiasis asmuo, kitus bendraturčius privaloma informuoti apie planuojamą pardavimą raštu. Pranešimas privalo būti patvirtintas notaro, jame turi būti išdėstyta sandorio informacija.

Gavęs pranešimą bendraturtis tam tikrą laikotarpį turės pirmumo teisę nusipirkti parduodamą turto dalį analogiškomis sąlygomis, kaip ir suinteresuotasis pirkėjas. Jei bendrasavininkis šia teise nepasinaudoja, galima tęsti pardavimo trečiajam asmeniui procesą.

Pasak NT brokerių, gali nutikti taip, kad tarp bendraturčių kils nesutarimų dėl pardavimo sąlygų. Tuomet, remiantis civilinio kodekso reglamentais, galima reikalauti turto atidalinimo. Tiesa, šis procesas nėra paprastas bei reikalauja laiko ir jums bus būtina kvalifikuoto teisininko pagalba.

Dar vienas svarbus aspektas yra parduodamos buto dalies kaina.

Deja, ji nebus lygi proporcingai padalintos viso buto vertei – paprastai, kai parduodama tik dalis buto ar kito NT, ji laikoma verta mažiau, nei aritmetiškai padalinta viso buto vertė.

Dažniausiai pardavus pusę NT objekto galima tikėtis gauti 30 – 45 procentų bendros vertės.

Jei apsisprendėte parduoti jums priklausančią buto ar kito NT objekto dalį, visada pravers nekilnojamojo turto brokerio konsultacija. Patyręs NT brokeris atsižvelgs į konkrečią jūsų situaciją ir duos jums aktualių patarimų: pardavimą įvykdysite sklandžiau ir greičiau.

Nekilnojamojo turto konsultacijos

Buto dalies pardavimas. Ar galiu parduoti pusę buto?

Klauskite profesionalaus NT brokerio!

Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič

Tel. nr.: +37062659124

El. paštas: darjus@urbanestate.lt


APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI