You are currently viewing Aplinka, kurioje gyvename, veikia mūsų savijautą. Į ką atkreipti dėmesį, renkantis būstą?
Aplinka, kurioje gyvename, veikia mūsų savijautą.

Aplinka, kurioje gyvename, veikia mūsų savijautą. Į ką atkreipti dėmesį, renkantis būstą?

Tikriausiai visi sutiksime, kad maloni aplinka mums padeda gerai jaustis. Patogioje, mūsų poreikiams pritaikytoje erdvėje lengviau ir dirbti, ir atsipalaiduoti. Tai ypač svarbu namuose – būstas turi būti toks, kuriame jaustume fizinį bei emocinį komfortą.

Nekilnojamo turto brokeris Darjuš Urbanovič pasidalijo savo įžvalgomis apie tai, kaip namų erdvė gali paveikti mūsų savijautą ir į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis arba įsirengiant naujus namus. 

Pasak NT brokerio, iš sveikatos specialistų jam yra tekę girdėti, kad netinkama aplinka net kelia sveikatos sutrikimų riziką. 

„Jei gyvename pilko betono apsuptyje, aplink mūsų namus triukšminga, mums trūksta natūralios šviesos ir gamtos, suprantama, kad emocinė būklė gali suprastėti“, – teigia jis. 

Medikai sutaria, kad bloga emocinė bei psichologinė būsena gali didinti ne tik, pavyzdžiui, depresijos riziką, bet ir neigiamai veikti įvairių organų funkcijas. Išvada – graži, maloni, mums patogi aplinka reikalinga tam, kad išliktume sveiki bei darbingi. 

Beje, gyvenamoji aplinka nėra vien mūsų butas ar namas. Svarbūs ir kaimynai, gatvė, rajonas, miestas. Žinoma, tiems, kurie yra intravertai, svarbiausia patogiai įsikurti savo namuose – tuomet pakanka pagal savo poreikius įsirengti būstą. Tačiau, jei esate visuomeniškas, mėgstate bendrauti, rinkdamiesi namus pasidomėkite, kas bus jūsų kaimynai. Taip pat – kokia bendruomenė gyvena aplink, kokios veiklos galėsite turėti, kokia to rajono reputacija.

D. Urbanovič teigia, kad, nors visi turime savų prioritetų, yra keletas elementų, kurie naujuose namuose svarbūs visiems.

Žaluma

Buvimas arti gamtos teigiamai veikia mūsų sveikatą. Pasak NT brokerių, klientai dažnai pageidauja, kad šalia namų būtų parkas, miškas, vandens telkinys, atvira erdvė pasivaikščiojimams. Taip pat norima, kad pro langą būtų matyti patrauklus vaizdas, geriau – ne į gatvę, o į miškelį ar pievą. 

Atsižvelgdami į šias tendencijas, šiais laikais miestų planuotojai į naujus projektus dažnai įtraukia žaliąsias erdves. Naujos statybos projektuose greičiausiai bus suplanuotas apželdinimas, palikta vietos pievoms, medžiams. Jei vis dėlto apsigyvenote būste toliau nuo gamtos, tankiai apstatytame rajone, gamtos trūkumą galima kompensuoti interjero sprendimais. 

Atsipalaiduoti, pajusti ryšį su gamta padės kambariniai augalais, natūralių spalvų vidaus apdaila, žalios spalvos interjero akcentai, nedidelis akvariumas.

Natūrali šviesa

Ji teigiamai veikia ir mūsų regėjimą, ir nuotaiką bei darbingumą. Mūsų organizmo vidinis laikrodis veikia darniau, kai gali sekti natūralų paros ritmą – pagerėja miegas, apetitas, turime daugiau energijos, kai galime pabusti su ryto šviesa, o užmigti saulei nusileidus. 

Jei įsigyjate jau įrengtą būstą, atkreipkite dėmesį į langų dydį ir orientaciją, pažiūrėkite, ar šviesos neužstoja šalia esantys pastatai, vasarą – aukšti lapuočiai medžiai. Jei statotės namą, pasirūpinkite, kad projekte būtų atsižvelgta į langų dydį. Galite įsirengti didelius langus nuo grindų iki lubų, stoglangius, daugiau skaidrių sienelių ir pertvarų – kad namai būtų šviesūs ir jaukūs.

Tyla ir ramybė

Tikriausiai sutiksite, kad triukšminga namų aplinka nepatinka niekam. Triukšmas erzina, blaško, jei dirbate iš namų – trukdo susikaupti, o vakarais gali būti sunku užmigti. Itin didelis triukšmas taip pat kenkia sveikatai. Jis siejamas ne tik su nuovargiu, dirglumu, bet ir su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Jei norite ramios namų aplinkos, NT brokeris D. Urbanovič rekomenduoja rinktis naujai statomus būstus. Pasak brokerio, pagal įstatymą jie privalo atitikti C garso klasę, tai yra, pastate įrengiamos pertvaros tarp kambarių bei gretimų butų ar bendro naudojimo erdvių turi izoliuoti iki 55 decibelų garsą.

Žinoma, kiekvienas žmogus triukšmą suvokia skirtingai. Jei esate itin jautrus garsams, rinkdamiesi būstą pasidomėkite, iš kokių medžiagų jis pastatytas, ar kokybiški langai, susipažinkite su aplinka ir įvertinkite, ar galėsite jaustis ramiai ir patogiai.

Estetiniai sprendimai

Anot psichologų, namų estetika taip pat padeda pagerinti emocinę būklę. Ne veltui teigiama, kad tvarkingi namai reiškia ir tvarką mintyse. 

Tiesa, vien švaros ir tvarkos namuose gali nepakakti – reikėtų, kad būstas būtų patogus gyventi bei gražus, džiuginantis akį. Į tokius namus ne tik labiau norisi pasikviesti svečių, bet ir patiems maloniau sugrįžti. Apgalvokite, kokias spalvas ir faktūras rinksitės apdailai, koks apšvietimas jums patiktų, kaip sustatysite baldus. 

Namus pagyvins augalai ir puošybiniai elementai – paveikslai, įrėmintos nuotraukos, o galbūt jums patiks dailios užuolaidos ar dekoratyvinės pagalvėlės? Įkvėpimo galite pasisemti iš interjero žurnalų ir specializuotų tinklapių.

Jei vis dėlto nesate tikri dėl savo gebėjimo įsirengti interjerą, pasikonsultuokite su dizaineriu – jis patars, ką daryti, kad namai būtų ne tik funkcionalūs, bet ir gražūs.

Profesionali NT brokerio konsultacija

Aplinka, kurioje gyvename, veikia mūsų savijautą. Į ką atkreipti dėmesį,renkantis būstą?

Klauskite profesionalaus NT brokerio! Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič.

Tel. nr.: +37062659124,

El. paštas: darjus@urbanestate.lt


APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI