Ateities nekilnojamasis turtas: ekologija, efektyvumas ir inovacijos
Ekologiškas būstas

Ateities nekilnojamasis turtas: ekologija, efektyvumas ir inovacijos

Pasaulyje vis populiarėjančios tvarios gyvensenos tendencijos neaplenkia ir Lietuvos. Nekilnojamojo turto sritis – ne išimtis. Galima drąsiai tvirtinti, kad ateitis priklauso tvariems ir inovatyviems būstams, kuriuose harmoningai dėrės gamtai draugiškos inovacijos ir energetinis efektyvumas. Pateikiu keletą savo įžvalgų šia tema.

Pirmiausia, svarbu žinoti, kad išaugusį dėmesį aplinkai draugiškam būstui lemia ir ES direktyvos. Pagal naujausias, jau įsigaliojusias Europos Sąjungos direktyvas visi nauji gyvenamosios paskirties pastatai privalo atitikti beveik nulinio energijos suvartojimo reikalavimus. Tai reiškia, visi nauji pastatai turi būti A++ energinės klasės. (Beje, visuomeniniams pastatams šis reikalavimas pradėtas taikyti dar 2019-aisiais, siekiant parodyti gerą pavyzdį privačiam sektoriui). 

Kokie gi yra tie A++ energinės klasės būstai?

Turbūt svarbiausia jų savybė, apibrėžta teisiniais reglamentais, yra energetinis efektyvumas. Daugiau nei 50 procentų pastatui teikiamos energijos privalo būti generuojama atsinaujinančių energijos šaltinių, tokių kaip biokuras, vėjo, saulės elektrinės, geoterminiai energijos šaltiniai ir pan. 

Yra ir kitų pirkėjams aktualių aspektų, A++ energinės klasės pastatų eksploatacinės išlaidos mažesnės, geresnė šilumos izoliacija bei efektyvesnis vėdinimas ir vėsinimas. Taip pat mažesnės išlaidos tenka ir vandens šildymo bei apšvietimo funkcijų užtikrinimui. Kitaip tariant, toks būstas yra visapusiškai taupesnis, draugiškesnis aplinkai ir patogesnis gyventi – būtent tokius būstus ir siekiama statyti ateityje. 

Tarp mūsų šalies gyventojų vis labiau įsigali ekologiško ir tvaraus būsto idėjos, jie domisi galimybėmis įsigyti būtent tokį būstą. Energetiškai efektyvių pastatų statybą skatina ir valstybė. Saulės elektrinių įrengimui  namų ūkiuose papildomai buvo skirta dar 9 milijonai eurų iš Europos Sąjungos gautų lėšų. O iš viso iki šios dienos į namų ūkių saulės elektrines investuota jau maždaug 12 milijonų eurų. 

Šiuo metu Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA)  kviečia gyventojus, kurie norėtų įsirengti savo namuose saulės elektrines, teikti paraiškas subsidijoms gauti. Šitaip žmonėms suteikiama galimybė savarankiškai, nebrangiai apsirūpinti elektros energija tuo pat metu tausojant aplinką. Finansavima suteikiamas fiziniams asmenims, bet kokiais teisėtais pagrindais valdantiems žemės sklypą arba pastatą, įregistruotą Registrų centro Nekilnojamojo turto registre.

NT ekspertai tiki, kad ateityje tvarūs, energetiškai efektyvūs pastatai taps visiems įprasti. Jie bus statomi pasitelkiant pažangius inžinerinius sprendimus, naujas, išteklius  tausojančias medžiagas ir naudos atsinaujinančios energijos šaltinius. 

To pasiekti nebus sudėtinga – ši tendencija stiprėja jau kurį laiką, jau šiandien turime daug pažangių techninių ir inžinerinių sprendimų. Belieka juos plačiau taikyti ir patobulinti kai kurias technines detales.

Žinoma, kol kas A++ energinės klasės pastatų statyba kainuoja brangiau, todėl ir būstai tokiuose pastatuose yra brangesni tačiau tai neabejotinai yra patikima investicija. Naujos statybos, visus tvaraus pastato reikalavimus atitinkantis būstas didesnio energetinio  efektyvumo ir šiuolaikiškų medžiagų naudojimo dėka ilgainiui atsipirks. 

Tokį būstą bus pigiau išlaikyti, patogiau eksploatuoti, laikui bėgant jis nenusidėvės ir nepraras savo prekinės išvaizdos bei kokybės, taip, kaip tai nutinka su senesnės statybos, reikalavimų nebeatitinkančiais pastatais.

Kokias galima padaryti išvadas? Energetinis efektyvumas, tvarumas ir inovacijos – ryški NT srities tendencija, kuri ateityje tik įsitvirtins. Tai svarbu turėti omenyje visiems, kad ieško ilgalaikių ir perspektyvių sprendimų būstui.

Svarstote parduoti ar pirkti nekilnojamąjį turtą ir nežinote, nuo ko pradėti? 

Klauskite NT eksperto! Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks NT brokeris Darjuš Urbanovič: tel. nr.: +37062659124, el. paštas: darjus@urbanestate.lt

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI