You are currently viewing Nuotoliniai notariniai sandoriai pasiteisino ir jų daugėja
Nuotoliniai notariniai sandoriai pasiteisino ir jų daugėja

Nuotoliniai notariniai sandoriai pasiteisino ir jų daugėja

  • Post author:
  • Post category:NT naujienos

Pasaulį supurčiusi koronaviruso pandemija atnešė nemažai pokyčių darbo organizavimo srityse. Kaip pastebi nekilnojamojo turto brokeriai, teisinės bei notarinės procedūros – ne išimtis. Nuo 2021  metų liepos 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos Seimo patvirtinta Notariato įstatymo pataisa, leidžianti mūsų šalyje notarines paslaugas teikti nuotoliniu būdu. 

Regis, Lietuvos gyventojai šią galimybę vertina teigiamai. Kaip rodo Notarų rūmų tinklapyje pateikiama informacija, 2024-ųjų pradžioje nuotoliniu būdu būdavo atliekama maždaug 4000-5000 notarinių veiksmų per mėnesį, o štai liepą šis skaičius jau siekė 13 000. 

Nuotolinės notaro paslaugos turi keletą privalumų. Pirmiausia, žinoma, taupomas laikas, nes nereikia pas notarą vykti asmeniškai. Be to, tai – tikras išsigelbėjimas užsienyje gyvenantiems asmenims, kuriems grįžimas į Lietuvą kainuotų ne tik laiko, bet ir lėšų, o atlikti notarinių paslaugų ambasadoje arba konsulate nėra galimybės. Galų gale, tiesiog paprasčiau pasirinkti notarą, nes nebėra aktualu, kur jo biuras – visi formalumai tvarkomi virtualioje erdvėje. 

Ne visos notaro paslaugos gali būti suteikiamos virtualiai

Šį sprendimą gali lemti, tarkime, notaro noras apsaugoti asmens interesus arba įsitikinti, kad planuojami notariniai veiksmai neprieštarauja juos reglamentuojantiems įstatymo aktams.

Notaro sprendimas vis dėlto teikti paslaugą fiziniame biure nėra skundžiamas ir klientui tenka arba atvykti į biurą, arba ieškoti kito notaro, kuris sutiks suteikti paslaugą virtualiai.

Kokie reikalavimai taikomi nuotolinėms notaro paslaugoms Lietuvoje?

Jie yra tokie pat, kaip ir tuomet, kai procedūra atliekama gyvai – galioja tos pačios notaro veiklą reglamentuojančios nuostatos. Tai reiškia, jog notaras veiksmus, kuriuos atlikti yra įgaliotas, nuotoliniu būdu gali vykdyti tik tuomet, kai užtikrina, jog laikomasi teisinių reikalavimų, taikomų nustatant asmens tapatybę, geba suprantamai paaiškinti notarinių veiksmų tikslą, eigą ir pasekmes. Bei gali nuotoliniu būdu įsitikinti, kad asmuo tikrai sutinka atlikti atitinkamus veiksmus ir patvirtinti juos galiojančiu elektroniniu parašu.

Asmuo, norintis gauti notaro paslaugą nuotoliniu būdų, privalo turėti kamerą bei kitą įrangą, kurių prireiks, kad notaras vaizdo skambučio metu patikrintų dalyvaujančių asmenų tapatybę. Taip pat būtinas elektroninis parašas, kuriuo bus privaloma pasirašyti notaro tvirtinamus dokumentus.

Atkreipkite dėmesį, kad dokumentai, kurie bus patvirtinti nuotoliniu būdu, bus išduoti tik elektroniniu formatu. Popierinės, notaro pasirašytos ir antspauduotos jų versijos nebus.

Jie nesate tikri, ar jūsų numatytą sandorį pavyks patvirtinti pas notarą elektroniniu būdu, visuomet galite kreiptis konsultacijos į savo notarų biurą arba nekilnojamojo turto brokerį, kuris galėtų rekomenduoti notarą. Patyrę nekilnojamo turto brokeriai išmano teisinius reikalavimus ir padės jums susigaudyti su sudėtingesniais notarinių procedūrų klausimais.

Profesionalus NT brokeris Vilniuje

Nuotoliniai notariniai sandoriai pasiteisino ir jų daugėja

Klauskite profesionalaus NT brokerio! Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič

Tel. nr.: +37062659124

El. paštas: darjus@urbanestate.lt


APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI