You are currently viewing NT brokeris: pirkti ar statyti namą pačiam? 
NT brokeris: pirkti ar statyti namą?

NT brokeris: pirkti ar statyti namą pačiam? 

  • Post author:
  • Post category:NT naujienos

Nusprendėte gyventi nuosavame name, dabar belieka atsakyti į klausimą – pirkti ar statyti namą pačiam?

NT brokeris: pirkti ar statyti namą? Statytis namą pačiam atrodo viliojanti mintis – juk galima susiplanuoti būstą pagal savo skonį ir poreikius, būti originaliems. Be to, kai patys sprendžiate, kokias medžiagas ir darbo metodus naudoti, kokius specialistus samdyti. Atrodo, kad galite kontroliuoti kiekvieną namo statybos aspektą ir užtikrinti aukščiausią kokybę. Kas geriau pasirūpins puikiu būsto įrengimu, jei ne jūs pats?

Kompetentingas NT brokeris gali jums patarti šiuo klausimu ir pasiūlyti vertingų įžvalgų. Apskritai Jūsų sprendimą šiuo atveju nulems trys pagrindiniai aspektai: jūsų finansinės galimybės, turimas laikas ir kompetencija. Aptarkime kiekvieną kriterijų smulkiau.

 Finansai

Kas pigiau? Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad pigiau bus statytis pačiam – juk nemokėsite už darbą. Tai ypač taikoma Vilniaus miestui, kur statybos kainuoja net apie 30 procentų brangiau, nei likusioje Lietuvoje, dėl meistrų trūkumo.

Tačiau pasiryžę sutaupyti ir dirbti savarankiškai turite būti tikri, kad jums pakanka žinių ir įgūdžių pastatyti namą savo rankomis. Jei ne, vis tiek teks samdyti pagalbą: statybos darbų vadovą, darbininkų, kurie atliks specializuotus darbus, o šių žmonių paslaugos jums kainuos.

Jei mėginsite sutaupyti ieškodami pigiausių meistrų ar nelegaliai dirbančių darbininkų, rizikuojate, kad darbai bus atlikti nekokybiškai, jų užbaigimas vėluos. Vėliau atrastą statybų broką teks taisyti ir tai kainuos daugiau, nei brangesnių, bet patikimesnių meistrų samdymas. 

Beje, dažnai statydami savo išsvajotuosius namus žmonės įsismagina ir ima išlaidauti ir perka brangias medžiagas, nes sau juk nieko negaila… Būkite atsargūs. Jei, pasikeitus gyvenimo aplinkybėms, norėsite namą parduoti, gali būti, kad nepavyks už jį gauti tokios sumos, kokią išleidote statyboms ir apdailai. Tuomet patirsite nuostolių ir liksite nusivylę.

 Laikas

Ar labai skubate apsigyventi nuosavame name? Jei taip, pirkti jau pastatytą namą neabejotinai tinkamiausias sprendimas. Tiesa, tokie namai dažniausiai būna be apdailos, tačiau užbaigti apdailą ir įrengti interjerą tikrai truks trumpiau, nei statyti namą nuo pamatų.

Turėkite galvoje, kad darbai retai einasi, kaip numatyta – net jei suplanuosite, jūsų nuomone, realistišką scenarijų, greičiausiai namo statymas vis tiek užtruks ilgiau, negu numatyta. Be to, labai dažnai proceso metu paaiškėja, kad reikia papildomų darbų, atsiranda nenumatytų kliūčių, darbai užvilkinami, ir data, kai pagaliau įsikraustysite į savo svajonių būstą nustumiama vis toliau ir toliau.

Pastatyti namą per metus – labai optimistinis scenarijus, kurį įgyvendinti pavyksta ne visiems. Pridėkite dar bent pusmetį šildymo, dujų, nuotekų sistemų įrengimui, vidinei apdailai. Beje, jei daugelį darbų atliksite patys, tam teks aukoti savaitgalius ir atostogas – ne visiems tai priimtina. Pirkdami jau pastatytą, ne tik galėsite jame greičiau apsigyventi, bet ir išvengsite papildomų rūpesčių ir nesklandumų, kurių visuomet atsiranda statantis namą savarankiškai.

 Kompetencija

Taigi, pirkti ar statyti namą pačiam? Labai retai žmogus apie statybas išmano tiek, kad galėtų savarankiškai viską padaryti nuo A iki Z. Juk reikės namą suprojektuoti, galbūt keisti įsigyto žemės sklypo paskirtį, spręsti daugybę inžinerinių ir techninių klausimų. Ar tikrai galite tai padaryti be niekieno pagalbos?

Informacijos paieškos tikrai užims laiko – kad priimtumėte geriausius sprendimus, neišvengiamai turėsite tapti kone statybų ekspertais – ar tikrai turite tam laiko? Žinoma, galima samdyti specialistus. Tokiu atveju svarbu įsitikinti jų kompetencija – pasidomėkite, kokius projektus rangovai jau yra įgyvendinę, kokie klientų atsiliepimai apie jų darbus.

Reikalaukite nurodyti aiškiai suformuluotą darbų sąmatą ir terminus. Visuomet saugiau rinktis jau ilgai veikiančią įmonę, turinčią gerą reputaciją ir galinčią įrodyti savo kompetenciją sėkmingai įvykdytais darbais.

Pirkti ar statyti namą pačiam?

NT brokeris: pirkti ar statyti namą?

Užduokite klausimus Urban Estate NT brokeriui Darjuš Urbanovič

Email: darjus@urbanestate.lt

Tel: +370 626 59 124

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI