Kiek kainuoja būsto įrengimas ir apdaila? Ką svarbu žinoti?
Kiek kainuoja būsto įrengimas ir apdaila?

Kiek kainuoja būsto įrengimas ir apdaila? Ką svarbu žinoti?

Būsto įrengimas ir apdaila

Įsigijote naują būstą ir atėjo metas jį įrengti. Akivaizdu, kad tai pareikalaus papildomų išlaidų. Tikriausiai nenorėtumėte permokėti, todėl svarbu įvertinti savo finansines galimybes, susiplanuoti biudžetą ir nedaryti skubotų, brangiai kainuosiančių sprendimų.

Kiek galų gale kainuoja būsto įrengimas ir apdaila priklauso nuo jūsų pasirinkimų. Galite rinktis labai brangius variantus, o galite ir sutaupyti, jei sumaniai suplanuosite išlaidas ir skirsite laiko įvairių alternatyvų įvertinimui.

Jūsų NT brokeris ar interjero dizaineris gali jums pateikti apytikslę sumą ir patarti, kaip “sutilpti” į turimą biudžetą, o jums savo ruožtu reikėtų atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų.

Nepasikliaukite vien būsto įrengimo sąmata, kurią pateiks darbų vadovai – jie atsižvelgia vidutinę rinkos kainą, be to, dažnai būna matę tik būsto planą, o ne jau pastatytą būstą.

Kai bus pradėti darbai, greičiausiai prireiks kažką keisti, o įvairūs perdarymai “augina” sąmatą. Be to, dažnai darbų vadovai į skaičiavimus įtraukia tik būtiniausius darbus, o vien tik jų labai retai pakanka – visada prireikia padaryti kažką daugiau. Kita vertus, jei sudarant jums pateiktą sąmatą buvo imama vidutinė medžiagų kainą, o jūs rinksitės brangesnes medžiagas ar brangiau kainuojančių meistrų paslaugas, apdailos kaina augs.

Sąmata

Labai svarbu dalyvauti sąmatos sudarymo procese – prieš susitikdami su darbų vadovu, atlikite ‘namų darbus’. Apžiūrėkite savo būsimą būstą, geriausia – kartu su interjero dizaineriu, aptarkite su juo būsimus darbus, medžiagų, kurias naudosite, variantus. Pasidomėkite medžiagų ir darbų kainomis. Šitaip gausite realią, jūsų atvejui apskaičiuotą darbų sąmatą, o ne standartinę, sudaromą pagal visiems taikomą vidurkį.

Taip pat atkreipkite dėmesį, kad jums kainuos ne tik plika akimi matomi darbai, bet ir ‘paslėpti’ darbai bei jiems naudojamos medžiagos. Tarkime, elektros instaliacijai prireikia įvairių vidinių detalių, plika akimi nematomų laidų, tas pats pasakytina ir apie sanitarinius mazgus. O jei dar norėsite būste įdiegti naujausias technologijas, tarkime, rekuperacinę sistemą, reikės būstą papildomai adaptuoti – tai didina būsto įrengimo kaštus. 

Ar verta būsto įrengimui samdyti interjero dizainerį?

 Beveik visada – taip. Klaidinga manyti, kad dizaineriai perša klientams brangiausius variantus ar ima pinigus ‘už nieką’. Kompetentingas dizaineris padės jums priimti optimaliausius sprendimus, pateiks tikslius projektus, kurie užtikrins sklandų vykdytojų darbą ir sutaupys jums laiko.

Geras dizaineris niekada nepirš savo nuomonės, o pasiūlys jums keletą variantų, iš kurių galėsite pasirinkti sau priimtiniausią. Beje, gera mintis – pabendrauti su keliais dizaineriais ir samdyti tą, su kuriuo lengviausia sutarti. Su kuriuo jūsų mintys sutampa, kuris supranta jūsų poreikius ir įsiklauso į jūsų pastabas bei pageidavimus. 

Medžiagos ir apdaila

Tas pats galioja ir medžiagų tiekėjams ir paslaugų teikėjams, nebūtina rinktis pirmo pasiūlyto varianto. Nebijokite ieškoti, lyginti, galbūt net derėtis – jūsų tikslas yra iš keleto variantų pasirinkti tinkamiausią ir ‘draugiškiausią’ jūsų biudžetui.

Dar vienas svarbus dalykas – dabar daugumos medžiagų ir apdailos elementų kokybė labai panaši, todėl nebereikia vadovautis nuostata, kad, tarkime, lenkiški ar baltarusiški gaminiai prastesnės kokybės nei itališki ar prancūziški. Jei nenorite permokėti, nebūtina rinktis garsiausių gamintojų produktus – pakaks tiesiog gerai pagamintų ir funkcionalių, jūsų poreikius tenkinančių gaminių.

Poreikiai ir gyvenimo būdas

Planuodami būsto apdailą, apsvarstykite savo poreikius, atsižvelkite į savo įpročius ir gyvenimo būdą, papasakokite apie tai dizaineriui. Tai padės išvengti nepraktiškų sprendimų. Pavyzdžiui, jei nemėgstate ir neturite laiko gaminti valgio, jums pakaks visai paprastos, minimaliai įrengtos virtuvės. O jei labai vertinate miego kokybę ir esate jautrus dirgikliams, itin didelį dėmesį reikėtų skirti miegamojo įrengimui. Planuojant apdailai skirtą biudžetą daugiausia lėšų reikia skirti tiems namų elementams, kurie jums svarbiausi.

Labai apibendrinant galima sakyti, jog būsto įrengimo atveju vidutinė vieno kvadratinio metro apdaila kainuos apie 1000 eur/kv. m. (įskaitant visus darbus, svarbiausius baldus). Ekonominis variantas kainuotų apie 700 eur/kv. m., o prestižinis, kokybiškesnis įrengimas kainuoja nuo 2000 eur/kv. m.. 

Turite klausimų ar idėjų? Pasikalbėkime jau šiandien! Galime įrengti Jūsų būstą!

Profesionalus NT brokeris Vilniuje

Kiek kainuoja būsto įrengimas ir apdaila? Užduokite klausimus Urban Estate NT brokeriui Darjuš Urbanovič

Email: darjus@urbanestate.lt

Tel: +370 626 59 124

APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI