You are currently viewing Subsidijos ir lengvatos būsto pirkimui
Subsidijos ir lengvatos būsto pirkimui

Subsidijos ir lengvatos būsto pirkimui

Norintieji įsigyti būstą, tačiau neturintys tam pakankamai lėšų, Lietuvoje gali pasinaudoti subsidijomis ir lengvatomis. Kam jos taikomos ir kokios yra sąlygoms joms gauti?

Kaip teigia nekilnojamojo turto brokeriai, būsto įsigijimo lengvatas galima suskirsyti į dvi kategorijas.

Pirmoji –  finansinė pagalba pirmąjį būstą regionuose įsigyjančioms jaunoms šeimoms. Antroji – dalinis valstybės finansavimas būsto paskolai gauti.

Abiems lengvatų programoms taikomi įvairūs reikalavimai, esama ir apribojimų. Jei nesate tikri, nuo ko pradėti ir ar tikrai atitinkate kriterijus, visuomet galite pasikonsultuoti su savo nekilnojamojo turto brokeriu. Patyręs NT brokeris išmano subsidijavimo niuansus ir paaiškins jums, kokių dokumentų reikia bei nuo ko pradėti.

Svarbiausi būsto subsidijų ir lengvatų programų aspektai

Kalbant apie finansinę paramą būstui regionuose svarbu atkreipti dėmesį, kad ji galioja ne visiems, o tam tikriems regionams, kurių sąrašas peržiūrimas ir gali būti keičiamas. Naujausią jo versiją galima rasti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos svetainėje.

Lengvatos šeimoms atveju reikia žinoti, kas šios lengvatos įstatyme apibrėžiama kaip jauna šeima. Tai – sutuoktiniai iki 36 metų arba viena motina, tėvas arba globėjas iki 36 metų, auginantis vieną ar daugiau vaikų. Svarbu žinoti, kad tokia subsidijos besikreipianti šeima negali turėti jokio jai nuosavybės teise priklausančio būsto. 

Finansinės paramos jauna šeima gali prašyti tik gyvenamosios paskirties NT pirkimui, statybai arba rekonstrukcijai. Taip pat ribojama būsto paskolos suma, kuriai šeima gali gauti finansinę paramą.

Subsidijos dydis paprastai priklauso nuo šeimoje augančių vaikų skaičiaus. Didžiausia subsidija, kurią galima gauti, siekia 30 procentų. Prašymą jai gauti galima užpildyti SPIS sistemoje arba savivaldybėje, kurioje ketinama įsigyti nekilnojamąjį turtą.

Antroji programa, kai valstybė iš dalies kompensuoja būsto paskolą, taikoma visuose Lietuvos miestuose, ne tik regionuose. Ja vieną kartą pasinaudoti gali pavieniai asmenys arba šeimos, perkantys pirmąjį savo būstą mūsų šalyje. 

Šiai subsidijai gauti taip pat taikoma įvairių sąlygų, pvz., galima jau turėti nekilnojamojo turto, tačiau jis turi būti nusidėvėjęs arba netinkamas gyventi. Taip pat reikia būti deklaravus savo pajamas už praėjusius metus. Visos sąlygos išvardintos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tinklapyje. 

Pagal šią programą subsidija teikiama 15–30 proc. gautos būsto paskolos. Kokia konkrečiai suma bus subsidijuojama, sprendžiama pagal nustatomus įvairius kriterijus: vaikų skaičių šeimoje, šeimos narių pajamos, neįgalių asmenų šeimoje skaičius ir kt.

Norint gauti šią subsidiją, reikia pateikti prašymą savivaldybei, kurioje esate deklaravęs savo gyvenamąją vietą. Tuomet iš savivaldybės gautą pažymą per 15 dienų reikės pateikti bankui. Beje, galima kreiptis į keletą bankų ir rinktis tą, kuris jums pasiūlys palankiausias kredito sąlygas.

Asmenys, norintys gauti paramą įsigyti būstui Vilniuje, reikiamų dokumentų sarašą bei pildomą prašymą gali rasti šiame tinklapyje:

https://www.vmb.lt/paslaugos/prasymu-formos/

Profesionalus NT brokeris Vilniuje

Subsidijos ir lengvatos būsto pirkimui

Klauskite profesionalaus NT brokerio!

Konsultaciją visais NT klausimais jums suteiks nekilnojamojo turto brokeris Darjuš Urbanovič

Tel. nr.: +37062659124

El. paštas: darjus@urbanestate.lt


APIE MANE

ŠIUO METU PARDUODAMI NT OBJEKTAI